Evaziunea pe care nu o vede nimeni
Investitori din piata de capital acuza ca delistarile de pe piata Rasdaq nu se fac la preturi echitabile. Diferenta intre valoarea intrinseca a pachetelor si cea a ofertelor vaduveste indirect si bugetul statului, spune unul dintre ei.
O „batjocura“ si în conditii de jungla - asa au caracterizat investitorii cu care am vorbit procesul de delistare a societatilor de pe piata Rasdaq. Nerespectarea termenelor delimitate de legea 151/2014 pentru desfiintarea acestui segment de la Bursa de Valori Bucuresti si preturi inechitabile în oferta sunt principalele aspecte reclamate de actionarii minoritari care au optat pentru procedurile de retragere din firmele care ies de la tranzactionare.
Evaluarile sunt cele care îi exaspereaza cel mai mult în masura în care multe dintre acestea nu ar reflecta valorile fundamentale ale emitentilor în care au investit. Prejudiciile care se arata ca nemijlocite pentru investitorii de portofoliu se traduc însa, indirect, si printr-o vaduvire a bugetului de stat, atrage atentia Victor Savu, investitor cu experienta de aproape 20 de ani pe piata de capital româneasca. Când agentii Fiscului cutreiera restaurantele pentru a-i cauta în sort pe ospatari, este cel putin ciudat ca este trecuta cu vederea o evaziune usor verificabila în preturile tranzactiilor de delistare, a declarat el pentru revista Capital.
Detalii, pe Capital