Home / Stiri financiare / EXCLUSIV: Cat de bogat trebuie sa fii ca sa te ia Fiscul la ochi

EXCLUSIV: Cat de bogat trebuie sa fii ca sa te ia Fiscul la ochi

EXCLUSIV: Cat de bogat trebuie sa fii ca sa te ia Fiscul la ochi

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, arata de la ce nivel al averii se aprind becurile de alarma la ANAF, cat colecteaza fiscul din impozitarea sistemului bancar si pentru cate imobile achizitionate prin programul Prima Casa a ajuns statul bun de plata si a trecut la executari

ecutari

Capital: Din 2009 de cand a demarat programul Prima Casa, au existat mai multe cazuri in care locuintele au ajuns in proprietatea statului. Ce s-a intamplat cu aceste locuinte?

Serban Pop: Din informatiile centralizate pana la 31 decembrie 2012, au fost raportate 73 de cazuri ale persoanelor fizice care se afla in procedura de executare silita. Ma refer la stadiul transmiterii de somatii, popriri la banci sau licitatii, in vederea recuperarii datoriilor. Din punctul de vedere al valorificarii acestor imobile, la nivel national au fost organizate 42 de licitatii, in prezent ramanand doua imobile pentru valorificare. Pot sa va spun ca ANAF studiaza oportunitatea realizarii unui site propriu de licitatii online, acolo unde contribuabilii vor gasi toate produsele confiscate de structurile noastre. Nu va ascund intentia noastra de a muta in online procesul de valorificare, inclusiv pentru bunurile perisabile, ceea ce ar oferi mai multa transparenta in procesul de valorificare si ar elimina riscurile de frauda existente in prezent.


Capital: Cat colecteaza ANAF din taxele si impozitele de la banci, mai ales tinand cont de faptul ca, in 2012, pierderea pe sistem a fost mult mai mare decat in anii precedenti?

Serban Pop: In 2012, ANAF a colectat de la banci 3,48 miliarde de lei, in crestere de la 3,34 miliarde de lei in 2011, respectiv de la 2,69 miliarde de lei in 2010. Aceste sume reprezinta totalul impozitului pe profit, al impozitului pe venit, al TVA, si contributiile la Bugetul Asigurarilor de Sanatate, Bugetul Asigurarilor Sociale si Somaj.

Capital: Cat de functional este sistemul de plata online al impozitelor si taxelor?

Serban Pop: Extinderea acestui serviciu se afla in atentia noastra si speram sa il imbunatatim, mai ales ca, in prezent, sistemul nu acopera integral circuitul banilor de la contribuabil la organul fiscal. Cred in necesitatea unui contact permanent intre contribuabili si ANAF, motiv pentru care acordam o mare atentie diversificarii serviciilor online. Avem in vedere dezvoltarea unei aplicatii pentru telefonul mobil, prin intermediul careia contribuabilii pot accesa informatii fiscale relevante, precum si alte facilitati la care nu au avut acces pana acum.

Capital: In ce stadiu va aflati cu verificarea celor 30 de persoane cu mari averi suspectate ca au depasit riscul minim acceptat prin neplata impozitelor?

Serban Pop: Acest program de verificari fiscale are un dublu rol. Pe de o parte, urmarim corectarea situatiei fiscale a contribuabililor verificati si recuperarea sumelor de bani datorate bugetului de stat, iar pe de alta parte urmarim descurajarea tendintelor de neconformare fiscala ale celorlalti contribuabili. Acest program de verificare a persoanelor cu averi mari este in primul rand un program de conformare la declarare si la plata. Romania a beneficiat de expertiza FMI si a unor state membre UE in elaborarea procedurilor de control in cazul persoanelor cu averi mari. Programul vizeaza persoanele cu averi care depasesc 80 milioane de lei sau cu venituri anuale medii mai mari de 12 milioane de lei. Programul mai are in vedere identificarea veniturilor obtinute, precum si impunerea conformarii la plata a impozitelor legale.

Capital: Ce actiuni ati demarat pentru a putea avea acces la conturile din strainatate ale romanilor?

Serban Pop: Directia de verificari fiscale a identificat bancile din strainatate la care persoanele fizice cu averi mari detin conturi, pe baza datelor comunicate de statele UE. Pentru persoanele fizice supuse verificarilor, accesul la conturile bancare se realizeaza  de catre ANAF prin utilizarea instrumentelor juridice care asigura schimbul international de informatii. Ma refer la directivele Consiliului Europei privind cooperarea administrativa  in domeniul fiscal si la conventiile de evitare a dublei impuneri pentru impozitele pe venit si pe capital incheiate de Romania cu 85 de state. Desigur, sunt si o serie de alte acorduri privind schimbul de informatii in domeniul fiscal care stau la baza cooperarii dintre ANAF si alte structuri fiscale similare.

Detalii, pe Capital

luni, 08 aprilie 2013, 428 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile