Ghid de supravietuire financiara - cum ne descurcam cu 10% din veniturile unui german
Desi statisticile ne arata saraci lipiti pamantului, nivelul real de trai al romanilor este mai apropiat de cel din vestul Europei decat am putea crede. Totul are o explicatie (de fapt, mai multe).
Un angajat din România câstiga în medie circa 1.600 de lei (sau 360 de euro) pe luna. Un pensionar din sistemul asigurarilor sociale de stat primeste, în medie, putin peste 800 de lei (adica 180 de euro) lunar. Ca si cum sumele de mai sus nu erau deja destul de mici, trebuie spus ca jumatate din salariati încaseaza sub 1.100 de lei (sau 250 de euro) pe luna, iar aproape sase sute de mii de pensionari au dreptul lunar la mai putin de 350 de lei (diferenta pâna la aceasta suma fiind încasata sub forma de ajutor de la stat).
Punând la un loc lefurile, pensiile, dar si alte venituri (onorariile liber-profesionistilor, chirii, dobânzi, dividende, ajutoare sociale sau de somaj, alocatii pentru copii, indemnizatii de tot felul si asa mai departe), aflam ca o familie medie de români are la dispozitie, lunar, cam 2.400 de lei (adica undeva la 180 de euro pe membru, luând în calcul si minorii). Aceleasi calcule, facute însa pentru gospodaria medie germana, au un rezultat foarte asemanator, însa cu o cifra în plus – 1.800 de euro. Cu alte cuvinte, românii traiesc cu un venit lunar de zece ori mai mic decât cel al nemtilor.
Detalii, pe Capital