Falimentul personal: Datornicii pierd controlul asupra vietii private
Prezentat ca salvare pentru datornici, falimentul personal inseamna constrangeri foarte mari. Ani intregi, debitorii vor fi monitorizati pas cu pas si nu vor mai lua nicio hotarare de unii singuri. Fie ca este vorba de serviciu, domiciliu sau cumparaturile zilnice, toate deciziile vor fi luate impreuna cu un administrator judiciar
Chiar daca se afla într-o situatie dramatica, datornicii trebuie sa mediteze serios la implicatiile unei proceduri de insolventa în viata lor. În ultima vreme, discutiile pe marginea legii privind falimentul personal, reaprinse de „criza francilor elvetieni“, au dat impresia ca acest act normativ este calea de salvare. Lasând la o parte argumentele pro si contra sau interesele unora sau altora dintre parti privind oportunitatea si urgenta acestei legi, insolventa, indiferent de forma în care ar urma sa fie adoptata, reprezinta o solutie disperata, la care nu ar trebui, de fapt, sa-si doreasca nimeni sa apeleze.
„Oamenii cred ca, de fapt, insolventa înseamna ca te duci la tribunal, treci prin procedura, si te scoate liber de datorii. Or, trebuie sa înteleaga ca vor fi tratati ca persoane fara discernâmânt care au nevoie de un tutore si ca tot patrimoniul lor va fi trecut prin râsnita tribunalului“, spune avocatul Dumitru Dobrev, practician în insolventa.
Detalii, pe Capital