Fenomenul migratiei erodeaza fundatia Europei unite. Petrolul ieftin si criza din industria miniera prevestesc un dezastru
Prabusirea preturilor petrolului, ale metalelor industriale si materiilor prime va avea consecinte sociale dezastruoase în tarile dependente de veniturile din exploatarea resurselor naturale si ar putea declansa un val de migratie care va eclipsa criza refugiatilor prin care trece astazi Europa, crede economistul Klaus Schwab, fondator si presedinte al Forumului Economic Mondial. Fundamnetele Europei unite sunt deja asediate politic de valul de refugiati si imigranti din zonele de razboi si tarile sarace. Iar pentru ca triunghiul sa fie complet, datele economice prevestesc noi ieftiniri ale materiilor prime, care au ajuns deja la preturi nemaivazute de la începutul deceniului trecut sau chiar din anii '90.
Situatia din domeniul comertului cu materii prime nu da semne de imbunaratire. China a avut, in anul 2015, cea mai slaba rata de crestere economica din ultimul sfert de secol, iar FMI si-a redus, marti, prognoza privind cresterea economica globala. Ambele reprezinta vesti proaste pentru producatorii de petrol si materii prime: cererea care deja evolua slab nu isi va reveni prea curand, iar supraoferta este inca prezenta, indeosebi pe piata titeiului, unde Iranul a iesit de sub papuc si se pregateste sa inunde piata cu inca jumatate de milion de barili pe zi. Perspectiva confirmata, tot marti, si de expertii Agentiei Internationale pentru Energie, grupul de consultanta de la Paris avertizand ca cererea slaba din China si tarile emergente si reintrarea Iranului pe piata vor conduce cel mai probabil, in urmatoarea perioada, la preturi si mai mici pentru petrol.
Detalii, pe Economica