Firmele romanesti pot exporta mai usor in Japonia, dupa semnarea acordului cu UE - Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Semnarea acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Japonia reprezinta o sansa uriasa pentru firmele românesti care sunt interesate de piata asiatica, se arata într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Acordul de Parteneriat Economic (EPA) si Acordul de Parteneriat Strategic (SPA) au fost semnate marti, 17 iulie, in cadrul summitului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo.
'Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia este o sansa imensa pentru exportatorii romani, iar acestia trebuie sa fie constienti de oportunitatile care se deschid. Economia Romaniei nu are voie sa rateze oportunitatea de a fi prezenta masiv pe piata celei de-a treia economii a lumii, iar actiunile ministerului nostru din ultimele luni arata ca toate premisele sunt la locul lor', a declarat Stefan Radu Oprea, ministrul de resort, citat in comunicat.
EPA reprezinta un acord de liber schimb a carui implementare va duce la inlaturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE catre Japonia, in valoare neta de un miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE. Dupa ratificarea EPA in Parlamentul European, Japonia si UE vor crea o zona de comert liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial.
De asemenea, EPA va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat este implicat in procedurile de organizare a unei misiuni economice japoneze la Bucuresti, in luna noiembrie, in parteneriat cu JETRO (Japan External Trade Organization), se mai arata in comunicat.
Stefan Radu Oprea a condus o delegatie oficiala, intr-o vizita de lucru in Japonia, in perioada 23-25 mai, avand intalniri cu Yoji Muto, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Industriei, si cu membrii grupului de prietenie Japonia-Romania din Dieta. In marja acestei vizite, s-au organizat doua forumuri sub titulatura 'Business Bridge Romania-Japan', la care au participat reprezentanti din partea unui numar de 200 de companii japoneze, la Tokyo si Osaka, tema principala fiind atragerea de investitii japoneze. De asemenea, au avut loc intalniri cu lideri ai unor mari companii, precum Hitachi Capital Corporation, Mizuho Bank, IHI Corporation, Calsonic Kansei, Mitsubishi Heavy Industries sau NTT Data.
Detalii, pe Economica