Home / Stiri financiare / Fiscul blocheaza fuga in offshore cu un impozit de 50%

Fiscul blocheaza fuga in offshore cu un impozit de 50%

Fiscul blocheaza ?fuga in offshore? cu un impozit de 50%

Codul fiscal aduce modificari vizand impozitarea banilor care merg spre destinatii offshore. Pentru a nu se rata nimic, impozitarea se va face la banca, inainte de realizarea transferului bancar.

i bancar.

"De moarte si de fisc nu scapa nimeni!" este o veche zicala americana. Si la romani, Fiscul a inceput sa se perfectioneze pentru a se apropia de acest deziderat. In nota de fundamentare a ordonantei de modificare a Codului fiscal, la capitolul „Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania“, apar cateva modificari legate de modalitatile de impozitare a serviciilor pe care firmele romanesti le platesc unor firme din strainatate (modalitatea prin care foarte multe firme isi exporta veniturile in regiuni offshore pentru a scapa de o impozitare excesiva).

Mai exact, asa cum explica reprezentantii firmelor de audit si contabilitate, se introduc toate cele trei situatii in care veniturile care cauta cea mai favorabila conditie de impozitare in alte state sunt totusi taxate.


Intre tarile lumii exista diverse conventii si tratate de evitare a dublei impuneri. Astfel, daca exista conventie intre Romania si statul X, dar nerezidentul nu face dovada rezidentei, atunci impunerea se face cu 16%. Daca nerezidentul prezinta certificatul, atunci se aplica cel mai favorabil impozit dintre 16% si cel din tara cu care exista conventie (multe conventii au 10%, asa-numitele offshoruri gri, cum sunt Cipru si chiar Bulgaria).

In schimb, daca nu exista conventie cu statul respectiv, intervine o cota majorata de impozit de 50%. „Se urmareste schimbul de informatii intre tari si impozitarea veniturilor cu tarile cu care nu sunt incheiate tratate de evitare a dublei impuneri (paradisurile fiscale, in special)“, precizeza un expert in contabilitate si audit.  

Offshore-ul de dupa offshore


Un exemplu de stat cu care Romania nu are niciun instrument (conventie de dubla impunere) poate fi Monaco (off­shore cu impozit de 0%). Daca o firma inregistrata in Monaco emite o factura catre o firma din Romania, adica daca se fac plati din Romania in Monaco, atunci se plateste acest impozit suplimentar de 50%. Suma se retine automat de catre banca in momentul platii (exact ca impozitul pe dobanzi pe care il retine si vireaza banca la stat).
 

Exista totusi si solutia evitarii acestui impozit urias aplicat la sursa: daca nu facem plata direct din firma din Romania catre entitatea din Monaco, ci intai catre un offshore  dintr-un stat cu care avem conventie (spre exemplu, Olanda sau Cipru, unde nu platim 50%, ci doar 10%) si apoi din acesta se face o noua plata in Monaco, devine aplicabil regimul juridic din Olanda. In total, impozitul se reduce de la 50%, cat ar fi prin virament direct, la 20%, prin virament via Olanda.   

Detalii, pe Capital

vineri, 15 februarie 2013, 893 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile