Florin Barbu, ANIF: Sunt convins ca vom finaliza proiectarea astfel incat pe 30 martie 2020 lucrarile la Canalul Siret-Baragan sa inceapa
Sunt convins ca vom finaliza proiectarea, inclusiv licitatia pentru constructii montaj, astfel încât pe 30 martie 2020 lucrarile la Canalul Siret-Baragan sa înceapa. Sunt deja avansate discutiile cu Unitatile Administrativ Teritoriale si cu fermierii din zona, am identificat ploturile pe care se vor constitui organizatiile de udatori, care vor iriga cu costuri minime stiind ca irigatul din acest canal Siret - Baragan se va face gravitational, fara costuri energetice. Pentru realizarea întregului Canal Siret- Baragan, pentru sistemele de irigatii, dar si pentru a fi folosit pentru irigatii, cred ca un miliard de euro este de ajuns, a declarat Florin Barbu, directorul general al Agentiei Nationale de îmbunatatiri Funciare într-un interviu acordat AGERPRES.
Florin Barbu a vorbit despre reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, noua strategie din acest domeniu, care prevede finalizarea a 50 de kilometri din Canalul Siret-Baragan, despre lucrarile facute pana in prezent, dar si despre interesul fermierilor de a-si iriga culturile agricole, in conditiile in care statul asigura apa gratuita pe canale si cea mai ieftina energie de pe piata.
Barbu a mai spus ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare face demersuri pentru a deveni eligibila sa atraga fonduri europene pe noul PNDR - Programul National Strategic 2021-2027 - in vederea reabilitarii amenajarilor de desecare din Romania.AGERPRES: In ce stadiu se afla programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii? Ce s-a facut concret pana in prezent si ce suprafete pot fi irigate in urma investitiilor realizate?
Florin Barbu: Programul de reabilitare a infrastructurii de irigatii prevede 2 milioane de hectare. Noi avem in prezent aproape 58 de amenajari pe care sunt santiere deschise pentru 1,4 milioane de hectare. In noiembrie deschidem inca 22 de santiere pentru a acoperi diferenta de 600.000 de hectare pentru reabilitarea celor 2 milioane de hectare din programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii. In anul 2019 au avut puse la dispozitia fermierilor 1,4 milioane de hectare si 2.000 de kilometri de canale. Dupa reabilitarea care s-a efectuat in acest an vom putea pune la dispozitie pentru anul 2020 aproape 1,6 milioane de hectare si 2.200 kilometri de canale cu apa.AGERPRES: Ati spus ca aveti 58 de amenajari de irigatii unde ati efectuat lucrari de reabilitare, cate sunt finalizate efectiv?
Florin Barbu: In momentul de fata sunt 11 amenajari finalizate, din care pe 7 dintre ele s-au pus procese verbale de receptie, iar 4 urmeaza sa le receptionam, intre 31 noiembrie si 15 decembrie. Asta inseamna ca este reabilitata integral infrastructura de irigatii pe aproape 500.000 de hectare. Vorbim de statia de pompare Spiru Haret, care are in spate 200.000 de hectare pe Braila, dar sunt finalizate si in zona Olt, Bucsani - Cioroiu, Stoenesti-Visina si terasa Caracal. De asemenea, avem finalizata la Constanta amenajarea Carasu-Galesu, am mai avut receptie la Hunedoara pe Ostrov- Clopotiva si urmeaza sa punem in procesul verbal de receptie Stanca-Costesti pe Botosani, zona unde avem si amenajarea Manoleasa. Aceste statii au fost puse in functiune dupa 20 de ani in care nu au functionat. Am finalizat si la Cluj amenajarea Mihai Viteazu, unde, la fel, de 15 ani nu s-a mai irigat, iar anul acesta vom avea si pe zona Arad, amenajarea Paulis, unde lucrarile sunt aproape 90% finalizate, iar pe 20 octombrie ar trebui sa punem proces verbal de receptie si sa asiguram apa pe 18 kilometri de canal. Suntem in grafic cu lucrarile, conform programului, nu avem intarzieri.AGERPRES: Aveti asigurate resursele financiare pentru toate aceste investitii?
Detalii, pe Economica