FMI: Romania corigenta trece clasa
Valoarea unui acord cu FMI este tot mai mica, in conditiile in care Fondul accepta o multime de „scuze“ doar pentru a „promova“ elevul. Ceea ce ridica mari semne de intrebare fata de beneficiile unui nou acord.
Romania a incheiat cu succes acordul preventiv cu Fondul Monetar International inceput in urma cu doi ani. Cu trei derogari de la tintele stabilite: activele externe nete ale BNR, balanta fiscala guvernamentala si arieratele. Nicio surpriza in faptul ca FMI a acceptat derapajele Romaniei de la acord, tara noastra fiind totusi un „elev cuminte“, chiar daca nu premiant.
In fapt, a fost vorba de o acceptare a „succesului“ de catre FMI in baza unor reevaluari, inclusiv a arieratelor pe care bugetul de stat si bugetele locale le au catre sectorul privat. Nu mai putin de 360 milioane de lei au disparut din lista se datorii ale statului doar pentru ca sunt contestate de catre autoritatile locale, adica nu au toate actele in regula (facturi gresite, lucrari nefinalizate sau nereceptionate etc.) sau se afla in instanta pentru judecarea unor neintelegeri. De altfel, in cazul unui nou acord, pe care Romania vrea sa il incheie cu FMI, arieratele vor fi din nou una dintre tintele ce trebuie atinse.
Reforme structurale si finantare
Un lucru este sigur: nu mai este vorba de nicio rigoare din partea FMI atunci cand se verifica indeplinirea unor criterii prestabilite.
Detalii, pe Capital