Home / Stiri financiare / Fondurile de investitii fac curatenie in tranzactiile cu puncte ANRP

Fondurile de investitii fac curatenie in tranzactiile cu puncte ANRP

Fondurile de investitii fac curatenie in tranzactiile cu puncte ANRP

Tranzactiile cu puncte de despagubire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor au capatat un impuls puteric din acest an, prin intrarea investitorilor institutionali la cumparare.

p>

Preturile au crescut o data cu apropierea termenului de la care statul ar trebui sa faca plati, dar esalonarea despagubirilor si posibila amanare a unor transe indreapta unii detinatori catre valorificarea rapida a punctelor, la un pret sub cel nominal, dar cu avantajul primirii sumei de bani o data si nu etapizat.

Incertitudini in privinta platilor de la stat

Punctele de despagubire au fost acordate in baza legii 165/2013 celor deposedati abuziv de regimul comunist care nu au putut fi despagubiti prin restituirea in natura a vechilor proprietati. Ele pot fi folosite pentru a solicita o despagubire in bani din 2017 sau pentru a participa la licitatii la care sunt scoase la vanzare terenuri sau imobile ale statului. Pana acum nu a fost organizata nicio licitatie, formarea unui patrimoniu cu active imobiliare ale statului in acest scop intarzie, iar mai multe termene din lege au fost amanate in mod repetat.

Alternativa este transformarea punctelor in bani. Din 2017 teoretic detinatorii pot cere statului sa plateasca. Insa platile se fac in transe de 20% pe an, cu o esalonare pe cinci ani, iar suma ramasa de plata nu este indexata cu inflatia si nici nu se platesc dobanzi. Pe langa acestea, exista riscul ca, din cauza unei avalanse de solicitari sau din cauza unor dificultati bugetare, unele transe sa fie amanate.

Pana in prezent au fost emise 2,2 miliarde de puncte de despagubire, echivalentul a 2,2 miliarde de lei (un punct are valoarea nominala de un leu). Daca toti detinatorii ar solicita conversia acestora in numerar si plati din partea statului, atunci efortul in acest an ar fi de aproape 440 de milioane de lei. Iar in anii urmatori suma ar creste exponential in conditiile in care, dupa estimarile autoritatilor, ar urma sa mai fie emise circa 3,5 miliarde de puncte.


Detalii, pe Economica

miercuri, 15 martie 2017, 983 afisari

Curs BNR joi, 28 noiembrie 2024

1 EUR4.9769 RON
1 USD 4.7199 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7800 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 15.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile