Functionarii statului au ajuns in fruntea salariatilor din Romania. In doi ani i-au ajuns pe bancheri la lefuri
În august 2016, functionarii statului câstigau în medie cât personalul din depozitare. În august 2018, functionarii statului au ajuns sa câstige aproape cât lucratorii din banci, intrând într-o liga de salariati unde doar pilotii de avioane sau IT-istii îi mai depasesc.
Salariile functionarilor publici au avansat extrem de rapid in ultimii doi ani fata de media nationala. Castigul salarial mediu net in administratia publica (fara militari) era in august 2016, cand premier era Dacian Ciolos, de 2.670 de lei. Suma era comparabila cu cea castigata de personalul din “Depozitare si activitati auxiliare pentru transport” (2.873 lei), dupa datele Institutului National de Statistica (INS). Atunci, lucratorii din intermedieri financiare si asigurari erau in cea mai buna categorie de salariati din economie, cu un castig lunar net de 4.000 de lei net.
Sub guvernarea coalitiei PSD-ALDE, salariile nete din administratie au crescut cu aproape 42%. In august anul acesta, ultimele date disponibile, castigul salarial din administratie a ajuns la 4.230 lei. Nivelul a devenit comparabil cu castigul din banci si asigurari, care a urcat in perioada mentionata cu doar 13,7%, pana la 4.550 de lei.
Dintr-o categorie superioara functionarilor mai fac parte doar pilotii, IT-istii si petrolistii, care au castiguri medii de peste 5.000 de lei.
Categoria cu care administratia se batea in castiguri acum doi ani, Depozitare si activitati auxiliare pentru transport a ramas in urma, la 3.365 de lei.
Decuplare de economia reala
Cresterile salariale de la stat s-au decuplat de cele din economia reala. Castigul salarial mediu net a crescut in doi ani cu doar 28,6%, cu tot cu sporul luat de salariile platite de la buget, la circa 3.000 de lei.
30% din bugetul public se duce pe salarii
Salariile s-au marit pentru toti bugetarii, nu numai pentru functionarii publici. Dupa toate majorarile trecute in acesti doi ani in conturile lucratorilor de la stat, din bugetul national se scurg pe salarii cu 52% mai multi bani decat in 2016.
Detalii, pe Economica