Home / Stiri financiare / Gaz natural comprimat in rezervor, in loc de benzina sau motorina? Care sunt economiile si avantajele

Gaz natural comprimat in rezervor, in loc de benzina sau motorina? Care sunt economiile si avantajele

Gaz natural comprimat in rezervor, in loc de benzina sau motorina? Care sunt economiile si avantajele

Gazul natural comprimat este un combustibil alternativ mai putin folosit în România dar destul de utilizat în Europa, mai ales în transportul public. Ce avantaje ar aduce folosirea lui în locul combustibililor traditionali.

Conversia autovehiculelor care functioneaza cu benzina si motorina pentru a putea functiona cu gaz natural comprimat (GNC) costa circa 900 de euro, si poate fi realizata atat in faza de productie, cat si ulterior, se arata intr-un material informativ al Engie, companie care dezvolta astfel de solutii si care a deschis in vara prima statie de GNC pentru autovehicule din Bucuresti.

Odata conversia facuta, cei de la Engie spun ca proprietarul mijlocului de transport va face o economie substantiala la combustibil. Astfel, pentru un autoturism, castigul ar fi de 36%, dat fiind ca, in varianta clasica, pentru 100 de kilometri carburantul ar costa 47 de lei, iar in varianta cu GNC costul ar scadea pana la 30 de lei.

La o autoutilitara, costul scade de la 85 de lei la 53 de lei, iar pentru un autocamion (TIR), el scade de la 195 la 120 de lei. Pentru autobuze, adica mijloacele de transport in cazul in care este solosit la scara mai larga GNC drept combustibil alternativ, costul cu carburantul scade de la 250 de lei pentru 100 km parcursi, in varianta clasica, la 155 de lei, in varianta cu GNC. Asadar o economie de circa 30%.

Dincolo de economia la km parcursi, ar exista si alte avantaje.

"In contextul unei preocupari tot mai accentuate de a proteja mediul si de a reduce noxele generate de transportul rutier, gazul natural comprimat pentru vehicule reprezinta o solutie optima pentru transport, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice" spun cei de la Engie.

Din punct de vedere al mediului, arderea GNC in motoare emite cu pana la 30% mai putin dioxic de carbon in cazul autoutilitarelor mici si cu pana la 20% mai putin in cazul autobuzelor si autocamioanelor, comparativ cu motoarele cu combustibili clasici. Cantitatea de emisii de oxizi de azot (NOx) este la 70% mai redusa decat standardele europene aplicabile camioanelor si autoutilitarelor, iar nivelul de zgomot scade la jumatate.

Din punct de vedere al sigurantei, GNC este mai putin inflamabil, este mai usor decat aerul, deci se disipeaza rapid in caz de scurgere accidentala, iar rezervoarele de GNC rezista la impact sever, spun cei de la Engie. Dincolo de economiile de carburant, GNC ar asigura si o fiabilitate mai mare a autovehiculului: durata de viata a motorului creste cu 80.000 km, iar costurile de intretinere sunt mai mici.

Detalii, pe Economica

joi, 06 septembrie 2018, 455 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile