Home / Stiri financiare / Gaze sa se incalzeasca toti romanii? Cine plateste teava pana la poarta, cand lemnul e inca mai ieftin, iar racordarea e tot scumpa

Gaze sa se incalzeasca toti romanii? Cine plateste teava pana la poarta, cand lemnul e inca mai ieftin, iar racordarea e tot scumpa

Gaze sa se incalzeasca toti romanii? Cine plateste teava pana la poarta, cand lemnul e inca mai ieftin, iar racordarea e tot scumpa

Mare parte din zona rurala a României arde înca lemne ca sa se încalzeasca, iar solutia pe care si-o doreste toata lumea, accea de a înlocui lemnul cu gazele, inclusiv din perspectiva cresterii productiei generata de viitoarele gaze din Marea Neagra, se loveste de câteva obstacole, pe lânga primul, cel al absentei retelelor: costul înca mai redus al încalzirii pe lemne si costurile cu racordarea caselor din mediul rural, chiar si dupa potentiala extindere a retelei de distributie. Care iarasi, înca nu se stie cine trebuie sa o plateasca.

Costurile incalzirii unei case cu lemne sunt mai mici cu circa 10% fata de costurile incalzirii cu gaze naturale, in conditiile actuale, in toate zonele non-urbane din Romania, se arata intr-un studiu realizat de Centrul pentru Studiul Democratiei in parteneriat cu Federatia Patronala Petrol si Gaze, denumit "oportunitatea gazelor naturale in sectorul rezidential din Romania".

Astfel, pentru o casa din caramida, cu o suprafata locuibila de 48 mp si o suprafata utila incalzita de 74,6 mp se vor plati, pentru a asigura o temperatura medie de 20 de grade, 6.795 de lei pe an pentru incalzirea cu lemne sau 7.810 lei pe an pentru incalzirea cu gaze. Acesta este doar costul combustibilului, si este valabil pentru zona cu cele mai bande temperaturi din tara, autorii studiului indicand pentru acest caz zona Constanta.

La polul opus, in cea mai friguroasa zona din tara, asimilata depresiunilor din Transilvania (Sf. Gheorghe), costul incalzirii cu lemne a aceleiasi case este de 10.222 de lei pe an, in timp ce pentru gaze calculele arata un necesar de 11.748 de lei pe an.

In toate regimurile de temperatura, situatia este identica: incalzirea pe lemne este inca ceva mai ieftina decat cea pe gaze, chiar daca pretul lemnului a crescut de patru ori in ultimii trei ani.

Diferenta ar parea mica daca cineva care ar trai la tara ar alege sa foloseasca gaze in loc de lemne, evident daca ar avea aceasta posibilitate. Asta si pentru ca, pentru cei mai saraci romani, care primesc ajutoare sociale, ajutorul pentru lemne poate ajunge la maximum 54 de lei pe luna, in timp ce pentru cei care folosesc gazele naturale, sprijinul de la stat este de pana la 260 de lei pe luna, potrivit autorilor studiului.

Insa, pentru a avea aceasta optiune, gazul trebuie sa si ajunga acolo. In mediul rural, 82% dintre locuinte folosesc combustibili solizi pentru incalzire. 78% din comunele din Romania, care acopera 71% din populatia Romaniei, nu sunt racordate inca la gaz.

Se pune insa intrebarea: dar daca fiecare casa din Romania ar avea gaz la poarta, fara ca proprietarul sa fi platit ceva pentru asta, ar renunta sa arda lemne si s-ar racorda la gaze? Dincolo de faptul ca gazul este inca mai scump, omul ar trebui sa plateasca totusi propria racordare (care costa in medie 4.000 de lei pentru o casa) plus echipamentele din casa: centrala termica, radiatoare, tevi, etc.

Mai ales ca practica ne arata ca ar trebui sa fim circumspecti. Citam din studiu: "66% din populatie (aproximativ 14,7 milioane de locuitori) are acces la gaz, dar conform EPG, doar 44,2% sunt bransati la gaz, ceea ce poate sa sublinieze din nou o problema de costuri prea mari de bransare pentru o parte a populatiei".Si tot acest studiu mai arata ceva: chiar si acolo unde este gaz, si unii consumatori s-au racordat, nu au renuntat in totalitate la lemne: peste 10% dintre locuintele cu incalzire pe gaz (adica 250.000 de locuinte) combina solutiile pe gaz cu cele pe lemne.

Detalii, pe Economica

miercuri, 28 noiembrie 2018, 465 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile