Home / Stiri financiare / Gigantii internationali care importa cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl si Kaufland

Gigantii internationali care importa cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl si Kaufland

Gigantii internationali care importa cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl si Kaufland

Patru retaileri internationali, doi producatori din industria tutunului, doi traderi de cereale si doi mari producatori din industria alimentara sunt, conform ultimelor date disponibile, cei mai mari 10 importatori de produse agroalimentare din Româna. Retailerii germani Lidl si Kaufland conduc clasamentul.

Politica de discounter sau hard-discounter promovata de o parte dintre retailerii internationali se poate observa tot mai mult in balanta cu produse agroalimentare a Romaniei. Retailerii germani Lidl si Kaufland, numarul trei si respectiv unu pe piata comertului alimentar dupa cifra de afaceri, sunt cei mai mari importatori de produse agroalimentare din Romania, potrivit datelor din primul semestru al anului trecut, ultimele date disponibile, furnizate ECONOMICA.NET de catre Institutul National de Statistica (INS).

Lidl, cu afaceri de 6,5 miliarde de lei in 2017, numara in momentul de fata 227 de unitati, iar in jur de 80% dintre toate produsele comercializate de ei sunt marci private. Este pe primul loc in clasamentul importatorilor de produse agroalimentare, desi o parte dintre marcile private sunt fabricate in Romania.

In ceea ce priveste Kaufland, cel mai mare retailer alimentar din Romania, cu afaceri de peste 10 miliarde de lei in 2017, este al doilea importator de produse agroalimentare din tara. Peste 50% dintre produsele de pe raft sunt fabricate local, spun totusi oficialii companiei.

Tot din retailul alimentar provin si al saptelea si al noualea importator de produse agroalimentare, Rewe Romania, operatorul magazinelor Penny Market si respectiv Auchan. 

Retailerul german Rewe, care a renuntat in 2015 la lantul de supermarketuri Billa pentru a se concentra pe segmentul magazinelor tip discunter cu brandul Penny Market, a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 3 miliarde de lei si opereaza 225 de unitati la nivel local. Din datele companiei, peste 60% dintre produsele de pe raft sunt furnizate local.

In ceea ce priveste Auchan, retailerul francez cu afaceri de 5,2 miliarde de lei si 60 de unitati in Romania, acesta are o politica de discount generalizat (preturi mici tot timpul) si numeroase marci private pe toate categoriile.

Pe locul trei in randul importatorilor, dupa Lidl si Kaufland, figureaza producatorul de tigarete British American Tobacco (BAT), urmat de traderul chinez de cereale Nidera (COFCO), care este si cel mai mare exportator din Romania.

Detalii, pe Economica

marti, 28 august 2018, 276 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 14.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile