Home / Stiri financiare / Goana dupa aur: Cererea pentru bijuterii a fost detronata de apetitul pentru investitii

Goana dupa aur: Cererea pentru bijuterii a fost detronata de apetitul pentru investitii

Goana dupa aur: Cererea pentru bijuterii a fost detronata de apetitul pentru investitii

Câtiva dintre cei mai bogati români clienti ai BCR, cea mai mare banca din România, au fiecare peste 40 de kilograme în lingouri, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Razvan Furtuna, seful departamentului de private banking al bancii. Cresterea interesului pentru investitia în metalul pretios este un fenomen global. Cea mai mare parte a cererii de aur de anul trecut din toata lumea (47% din 4.405 tone), a fost absorbita de investitiile de dragul profitului sau macar pentru conservarea averii.

i.

Tot aurul din lume (cel de „la suprafata“, deja folosit in diferite scopuri) ar incapea intr-un cub cu latura de 20 de metri.

O mica parte se tranzactioneaza si in Romania, iar bancile care vand si cumpara aur pentru investitii castiga cel mai mult din diferenta dintre preturile de cumparare si cele de vanzare.

Aurul destinat investitiilor poate fi cumparat in Romania si de investitorii mici si in lingouri de 5 grame.Cotatii nesatioase se gasesc la Piraeus Bank, care vinde aurul cu 22,5% mai scump decat pretul la care il rascumpara.

Pretul de cumparare al aurului detinut de investitori in Piraeus Bank era joi de 169 de lei / gram, iar pretul de vanzare a unii gram de aur in lingouri de 207 lei. Cumparatorii a mai mult de 2000 de grame au un discount de 3 lei / g.

Banca Nationala cota aurul la 167,7239 lei/ g, adica sub pretul de cumparare de catre banca, ceea ce inseamna ca aceasta are de speculat un interes sporit pe piata.

La randul sau, BCR coteaza sub BNR cumpararea (de catre banca), la 166,57 lei / g, iar vanzarea de catre  banca la 186,1 lei / gram de „aur financiar“ de puritate de 999,1/1000, in lingouri de 1 kg.

Spread-ul, sau diferenta dintre vanzare si cumparare la BCR este de doar 11,7% fata de pretul de cumparare.

BCR este probabil lidera trazactiilor cu aur pentru  investitorii individuali, pentru ca are in administrare pentru clientii bogati circa un miliard de euro, cele mai mari active de tip private banking.

„In portofoliul Erste Private Banking investitiile in aur reprezinta 5%, in conditiile in care cativa investitori detin cantitati care la fiecare depasesc 40 de kg“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Razvan Furtuna, seful departamentului de private banking al BCR, care opereaza sub brandul Erste Private Banking.Piata aurului „este constituita din clientii care aleg aurul ca activ fara risc de credit, cu interes de a investi pe termen mediu si lung, investitori cu orizont de investitie mai scurt si tendinte de tranzactionare, dar si din colectionari“, spune bancherul de la BCR.

Colectionarii „sunt interesati de piese mici, cu valoare a prelucrarii mai mare, de tipul monedelor si a lingourilor „battue“, piese care sunt mai scumpe decat lingourile turnate de dimensiuni mari.

Cu cat piesele sunt mai putin prelucrate, cu atat pretul are o legatura mai mare cu cotatia aurului. Aceeasi relatie se aplica si pentru dimensiune. In plus nu toate monedele sunt fabricate din aur nealiat“.

BCR ofera monede Vienna Philharmonic, una dintre cele mai cunoscute monede de aur din lume, a carei puritate este de 24 carate.

Piraeus Bank ofera monede de 22 Karate, tip British Sovereign, de 7,98 grame.Monedele au si valoare numismatica intrinseca.Piata globala

Anul trecut cererea de aur pentru bijuterii a scazut la 43%, in vreme ce media pe ultimii 5 ani  este inca favorabila bijuteriilor: 49%.

Circa 47% din tranzactiile din 2012 de s-au facut cu aur pentru investitii, potrivit raportului World Gold Council.

„Dezavantajele tranzactiilor cu bijuterii vin din faptul ca, pentru un investitor in aur, manopera reprezinta un cost greu de recuperat. In plus, de cele mai multe ori bijuteriile sunt realizate din aliaje“, a mai declarat, pentru ECONOMICA.NET,  Razvan Furtuna, seful departamentului de private banking al BCR.

In scopul investirii, cel mai mult aur s-a cerut anul trecut pentru lingouri si monede (29%, peste media pe ultimii 5 ani). Urmeaza bancile centrale au cumparat 12 % din total.

In fine, administratorii fondurilor de investitii specializate, tranzactionate la bursa (ETF), au acoperit  restul de 6% din cererea de 4.405,5 tone tranzactionate anul trecut, in valoare record de 236,4 miliarde de dolari.

Aurul tehnologic, folosit in diferite industrii, ocupa 10% din totalul de anul trecut, potrivit raportului World Gold Council.

World Gold Council este o asociatie ai caror 23 de membri sunt cele mai mari corporatii miniere aurifere, care acopera   60% din productia globala. PerspectiveCorectiile de pret de la inceputul anului, dar si aprecierea euro fata de dolarul american au facut ca evolutia pretului aurului sa fie mai putin convingatoare, potrivit lui Razvan Furtuna.

„Avem in continuare tinta la 1800 USD / uncie si, in paralel o tinta EUR / USD la 1,25, ceea ce ar reprezenta un randament pe termen mediu interesant pentru investitorii care pornesc din euro“, considera  seful departamentului deprivate banking de la BCR.

O uncie de aur are 31,1034 grame.

Detalii, pe Economica

luni, 25 februarie 2013, 1750 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile