Google la aniversarea a 20 de ani: cum a reusit un motor de cautare sa redefineasca lumea
În urma cu 20 de ani, într-un garaj din SUA, Larry Page si Sergey Brin, doi studenti si-au propus sa organizeze toate informatiile din lume într-un singur loc pentru ca toata lumea sa le poata folosi. Astfel, în septembrie 1988 s-a nascut Google, care între timp s-a transformat într-un gigant tehnologic. Nici o companie de tehnologie nu a reusit sa modeleze internetului si viata moderna mai mult ca Google. Compania, care a început ca un motor de cautare, gestioneaza acum opt produse cu mai mult de 1 miliard de utilizatori fiecare.
Google domina competitorii gratie motorului de cautare, a browserului web si sistemului de operare mobil, ceea ce face din gigantul american un adevarat gatekeeperul a lumii online pentru multi utilizatori de internet din lume, o pozitie pe care unii o considera prea puternica.
Potrivit Fortune, compania are o capitalizare de piata de peste 850 miliarde de dolari si spune ca a indexat sute de miliarde de pagini. De-a lung timpului, si-a schimbat numele de doua ori, a transformat cautarea on-line si a publicitatii digitale si a servit ca un concurent feroce pe piata smartphone-urilor, pentru laptop-uri ieftine si in autoturisme care se conduc singure.
Initial, motorul de cautare s-a numit BackRub, dupa care in 1997 a devenit Google cu ajutorul unei investitii de 100.000 de dolari de la co-fondatorul Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim. Page si Brin s-au mutat la garajul lui Susan Wojcicki, care in prezent este seful YouTube. Incepand de atunci Google a crescut si a crescut.
Iata un calendar al evenimentelor importante din istoria companiei:
1998: Pe langa Bechtolsheim, Google a primit peste un milion de dolari de la David Cheriton (profesor la Stanford), Ram Shriram (ex-Netscape) si Jeff Bezos. Sunt urmate investitii mai mici.
1999: Compania mai primeste inca 25 milioane de dolari si se muta la Mountain View, California. Cei doi fondatori incearca sa vanda Google companiei Excite, un motor de cautare important la acea data, insa tranzactia nu a reusit.
2000: Google devine furnizorul de servicii de cautare Yahoo, un aranjament care va dura pana in 2004. Yahoo a operat propriul motor de cautare pana cand a trecut la Microsoft Bing in 2010. Google lanseaza, de asemenea, prima versiune non-engleza a site-ului. Totodata, si-a lansat seria de "Doodles".
2001: Fostul director executiv de la Sun Microsystems, Eric Schmidt, se alatura ca presedinte, devenind mai tarziu CEO.
2002: Se lanseaza Google News. Yahoo ofera 3 miliarde de dolari pentru compania privata, dar Google refuza oferta.
2003: Google achizitioneaza Blogger, unul dintre cei mai vechi promotori de blogging si blog hosting. Compania lanseaza Google AdSense, care plaseaza anunturi pe site-urile editorilor - chiar bloguri cu trafic redus - si le imparte veniturile din publicitate.
2004: Se lanseaza Gmail, un serviciu de e-mail, cu o capacitate enorma de stocare online, de un gigabyte. Spatiul de stocare s-a dublat un an mai tarziu. Google lanseaza Google Print, si mai tarziu Google Books.
2005: Compania lanseaza Google Maps si Google Earth, doua aplicatii pentru navigatie si imagini prin satelit si Google Talk pentru chat. Intr-o oferta publica de actiuni, Google strange peste 4 miliarde de dolari.
2006: Google lanseaza o versiune cenzurata a motorului de cautare din China, in opozitie cu misiunea declarata a companiei de a face disponibile toate informatiile din lume. De asemenea, achizitioneaza YouTube si lanseaza Google Docs si Spreadsheets, aplicatii web gratuite care concureaza cu produse Microsoft Office.
2007: Google incepe distribuirea sistemului de operare Android smartphone catre dezvoltatori. Google cumpara DoubleClick, o retea importanta de publicitate, iar modul StreetView este adaugat in Google Maps.
2008: Se lanseaza browserul web Chrome, precum si primul smartphone care ruleaza cu Android G1 de la T-Mobile
2009: Google incepe proiectul pentru masinile fara sofer.
2010: Compania lanseaza primul sau telefon, Nexus One. Firma isi inchide motorul de cautare in China continentala. Intr-un efort de a stimula internetul in banda larga, Google incepe sa creeze retele de fibra optica la nivel de oras, pe care a incetat sa le extinda in 2016.
2011: Apare primul laptop Chromebook, care ruleaza sistemul de operare Chrome. Compania cumpara producatorul de telefoane mobile Motorola Mobility, in special pentru brevetele sale, incepe concedieri majore. Larry Page devine CEO Google. De asemenea, se lanseaza Google+, o retea de socializare care vroia sa devina concurenta Facebook.
Detalii, pe Economica