Graul romanesc in 2018: am exportat mai mult in UE si mai putin afara. Productia a fost mai mare, dar calitatea mai proasta
În primele 15 saptamâni ale anului de marketing 2018/2019, exporturile de grâu ale României catre pietele terte s-au diminuat cu 19% fata de perioada smilara a anului trecut, în conditiile în care s-a recoltat cu 135.000 de tone mai mult. Grâul românesc, de o calitate inferioara fata de anul trecut, a ajuns însa în cantitati foarte mari în UE.
Graul romanesc si-a facut in acest an de marketing (iulie 2018/iulie 2019) loc mai ales pe piata intracomunitara, si mai putin pe cea din afara UE, urmare a calitatii mai slabe fata de anul trecut. Exporturile catre pietele terte s-au diminuat astfel, in primele 15 saptamani ale acestui an de marketing, cu 19%, de la 1,93 de milioane de tone la 1,56 de milioane de tone, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Aceasta in contextul in care, din datele prezentate de catre Ministerul Agriculturii la finalul recoltei, productia acestui an a fost de 10,27 de milioane de tone, cu 135.000 de tone mai mult decat in 2017.
"Exporturile extra UE sunt mai scazute pe fondul calitatii mai slabe a graului romanesc, in conditiile in care Romania colaboreaza cu parteneri care cumpara in general grau de panificatie (de cea mai buna calitate n. red). Nu este insa nicio tragedie intrucat avem o crestere foarte puternica a vanzarilor intracomunitare. Exporturile la final de septembrie (iulie-septembrie 2018) erau de 3,1 milioane de tone, fata de 1,9 milioane de tone in perioada similara a anului trecut", a explicat pentru ECONOMICA.NET Gabriel Razi, analist pe piata cerealelor.
Acesta estimeaza ca potentialul de export al Romaniei pentru acest an de marketing este de aproximativ 5,6 milioane de tone, ceea ce inseamna ca mai bine de jumatate din graul autohton si-a gasit deja cumparatori peste granite. "Prezenta Romaniei pe pietele externe se va diminua radical in a doua parte a anului. Nu vom mai avea forta de a juca cu marii competitori avand in vedere marfa care a ramas. Estimez ca potentialul de export al acestui sezon este de 5,6 milioane de tone, iar pana in octombrie s-a comercializat in jur de 50% din excedentul pentru export al Romaniei, ceea ce ma face sa ma gandesc la o tensiune pe pret dupa sarbatorile de iarna", mai spune Razi.
Suntem pe locul doi, dupa Franta
Detalii, pe Economica