Grupul german Continental, unul dintre cei mai mari angajatori din Romania, pregateste o reorganizare care ar putea ajunge pana la divizare
Continental AG, unul dintre cei mai mari producatori de piese auto si servicii pentru industria automotiv la nivel mondial, este în discutii preliminare pentru o posibila reorganizare masiva a afacerilor, care ar putea ajunge chiar la divizarea grupului în mai multe companii, au declarat pentru Bloomberg News surse apropiate situatiei.
Gigantul german, care are aproximativ 20.000 de angajati in Romania, ia in calcul divizarea "pe caprarii" sub umbrela unui holding, care sa listeze apoi cele mai profitabile operatiuni, precum divizia producatoare de anvelope auto.
Un alt scenariu luat in considerare ar fi combinarea unor afaceri cu companii concurente, au mai afirmat sursele citate de Bloomberg. Discutiile sunt intr-o faza preliminara si nu a fost luata inca nicio decizie.
Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al Continental, Felix Gress, a refuzat sa faca vreun comentariu.
Investitorii au reactionat insa cu entuziasm. Actiunile Continental au crescut in prima jumatate a sedintei de marti pe bursa de la Frankfurt cu peste 5%, la 251 euro, cea mai buna performanta din ultimii aproape doi ani.
Continental a investit in operatiunile din Romania circa 1,2 miliarde de euro, in perioada 1999-2016. Toate cele cinci divizii ale grupului sunt prezente in Romania. Continental detine lapte unitati de productie si patru centre de cercetare si dezvoltare in Timispara, Sibiu, Carei, Nadab, Brasov si Iasi. La Slatina, compania germana este partener intr-un joint venture in domeniul productiei de anvelope auto. Continental mai detine un centru de distributie a anvelopelor in Bucuresti.
Compania avea, la sfarsitul anului 2016, 18.200 de angajati in Romania, cu planuri de a-si extinde echipa, in 2017, cu inca 1.500 de oameni.
La nivel mondial, Continental are peste 233.000 de angajati si a inregistrat, in primele noua luni ale anului trecut, vanzari de 32,7 miliarde de euro, in crestere cu 9% fata de nivelul de 30 miliarde de euro din perioada corespunzatoare a lui 2016. Profitul net al grupului a crescut, in aceeasi perioada, cu 10,3%, de la 2 miliarde de euro la 2,22 miliarde de euro.
Detalii, pe Economica