Guvernul a aprobat plafonul de garantare aferent programului Prima casa in 2019
Plafonul total de garantare pentru anul 2019 aferent programului Prima casa a fost aprobat marti de Executiv, suma alocata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru românii care doresc sa îsi achizitioneze o locuinta fiind de doua miliarde de lei, informeaza MFP.
Fondurile alocate sunt similare cu cele pentru 2018.
Anul trecut au fost acordate in cadrul acestui program 20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si 7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea Programului, in anul 2009, si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei.
Potrivit MFP, finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
"Alocarea plafonului total al garantiilor care pot fi emise in anul 2019 in cadrul Programului se face la solicitarea finantatorilor participanti de catre FNGCIMM, cu acordul MFP, conform Procedurii si criteriilor de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3097/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017", se mentioneaza in comunicat.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara, la Antena 3, ca programul "Prima Casa" va deveni "mai social", iar pana la finele lunii februarie va exista o forma modificata a acestuia.
Detalii, pe Economica