Home / Stiri financiare / Guvernul a intrat in negocieri cu ideile sale si a iesit cu cele ale FMI

Guvernul a intrat in negocieri cu ideile sale si a iesit cu cele ale FMI

Dupa 15 zile de discutii cu delegatia finantatorilor externi, guvernantii de la Bucuresti si-au schimbat viziunea asupra masurilor economice pe care vrea sa le aplice: privatizarile si numirea de manageri privati devin prioritati, iar reducerea TVA la paine se amana.

/p>

Delegatia finantatorilor internationali – Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) – isi incheie astazi vizita la Bucuresti inceputa la jumatatea acestei luni. Ca de fiecare data, guvernantii romani nu si-au facut toate temele, astfel ca restantele Guvernului vor fi avute in vedere in perioada urmatoare.

Mai mult, din cauza angajamentelor restante, actualul acord va fi prelungit cu trei-patru luni.    Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la finalul intalnirii cu delegatia finantatorilor externi, ca FMI a agreat in principiu extinderea cu doua luni a acordului stand-by. Ponta a adaugat ca, daca actuala intelegere va fi finalizata cu bine, Guvernul va incepe imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv. Va prezentam angajamentele restante ale Guvernului, dar si schimbarea de viziune a oficialilor romani vizavi de aceste masuri:   

Privatizarile devin o prioritate  

Dupa ce Guvernul a amanat de mai multe ori privatizarea unor companii importante, de talia Oltchim sau CFR Marfa, vanzarea lor catre un investitor strategic devine acum o prioritate. Acelasi principiu se aplica si in cazul listarilor de pachete minoritare pentru unele societati de stat.   

Astfel, in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI se arata ca Executivul va lista 15% din actiunile Romgaz pana la finele lunii octombrie, cu o intarziere de sapte luni fata de termenul asumat initial, si inca 10% din actiunile Hidroelectrica imediat dupa iesirea din insolventa, iar Complexul Energetic Hunedoara va intra in insolventa daca nu va putea fi vandut.   

In ceea ce priveste Complexul Energetic Oltenia, compania va fi vanduta unui investitor strategic dupa ce, intr-o prima faza, un pachet de 15% din actiuni va fi listat pe Bursa, pana la sfarsitul lunii octombrie.   

Prospectul de vanzare a 10% din Nuclearelectrica va fi publicat la jumatatea lunii mai, iar oferta va fi incheiata la sfarsitul lunii mai. Participatia majoritara detinuta de stat la filiale Electrica va fi cedata pana la sfarsitul lunii noiembrie.   

Listarea pachetelor minoritare de actiuni ale companiilor de stat a fost amanata la finele anului trecut pana in decembrie 2013. Dupa intalnirea de saptamana trecuta cu reprezentantii FMI, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca a convenit cu expertii internationali ca privatizarea sau listarea companiilor din portofoliu sa fie realizate pana la finele lunii aprilie. „La Transgaz procedurile ar trebui sa se incheie pana la finele lunii aprilie. Luna aprilie termen final pentru privatizari“, a spus Vosganian.  

Si Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, avea, inainte de discutiile cu delegatia FMI, o alta viziune asupra privatizarii CFR Marfa. Fenechiu a declarat ca privatizarea CFR Marfa a devenit „prioritatea numarul 1“, dupa ce cu o saptamana in urma spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata. Astfel, Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare pana la jumatatea lui mai.

Managerii privati, numiti in 90 de zile  

Si introducerea de management privat in companiile de stat este unul dintre proiectele care au suportat mai multe amanari. In prezent, doar Tarom, CFR SA, Administratia Porturilor Maritime si Complexul Energetic Oltenia sunt conduse de manageri privati.    Fenechiu a declarat in urma cu o saptamana ca, fara sa i se solicite, a propus un termen de 90 de zile pentru numirea managerilor privati la toate companiile din subordinea institutiei pe care o conduce, iar in aproximativ trei saptamani vor fi numiti manageri profesionisti la CFR Marfa.    Pe de alta parte, Varujan Vosganian a declarat ieri ca societatile aflate in subordonarea sa au mai degraba nevoie de administratori judiciari decat de manageri profesionisti, carora nu crede ca le-ar conveni salariile pe care le-ar primi daca ar conduce aceste companii.

Detalii, pe Adevarul

marti, 29 ianuarie 2013, 449 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile