Guvernul da unde verde angajatorilor sa aduca in tara 13.500 de noi lucratori extracomunitari in 2019 ca sa acopere deficitul de pe piata muncii
Angajatorii vor putea aduce la munca în tara noastra maximum 13.500 de noi lucratori extracomunitari, în cursul anului 2019, a propus recent Guvernul, printr-un proiect de hotarâre consultat de Economica.net. E al doilea an consecutiv în care Guvernul recunoaste ca deficitul de forta de munca din România poate fi acoperit cu angajati din afara Uniunii Europene.
Piata muncii se confrunta cu un deficit semnificativ de forta de munca, mai ales in constructii si in industria ospitalitatii, iar criza de lucratori calificati s-a acutizat in ultimul an.
Informatia vine in contextul in care circa 4 milioane de romani au ales sa emigreze, iar importul de forta de munca extracomunitara e restrictionat anual de Guvern. Mai precis, la finalul fiecarui an, Guvernul stabileste pentru anul urmator un numar maxim de noi lucratori straini din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European, care pot fi adusi la munca in tara noastra. In prezent, acest numar e insuficient, spun apasat angajatorii din constructii si din industria ospitalitatii. De exemplu, patronatele din turism au spus in repetate randuri ca au nevoie sa angajeze 50.000 de oameni pe care nu-i gasesc pe piata locala.
Guvernul vrea sa amelioreze deficitul de forta de munca de pe piata locala cu import de lucratori extracomunitar. Astfel ca, Executivul propune pentru anul 2019 un contingent de 13.500 de lucratori nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania, potrivit proiectului de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2019.
Cum isi argumenteaza Guvernul decizia:
pe de o parte, in primele opt luni ale anului 2018 am avut peste 63.800 de locuri de munca pe care nu le-a vrut nimeni, dupa ce angajatorii le-au declarat, in mod repetat, la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca. pe de alta parte, numarul permiselor (avizelor) de angajare/detasare, eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrari lucratorilor extracomunitari, a crescut semnificativ in 2018 fata de nivelul din 2017, spune Guvernul.
"Strainii care ar putea fi incadrati in munca sau detasati in Romania la un singur angajator, in baza avizelor de angajare/detasare, ar reprezenta aproximativ 0,27% din numarul total al efectivului de salariati din economie, conform datelor publicate de Institutului National de Statistica. Prin promovarea migratiei legale in beneficiul societatii romanesti, precum si in beneficiul imigrantilor si al statelor lor de origine, obiectivul principal al autoritatilor romane este de a maximiza efectele pozitive si de a limita efectele negative ale migratiei in scop de munca. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigura un control al numarului strainilor care intra in teritoriul Romaniei si se limiteaza numarul lucratorilor straini detasati, pentru care se platesc contributii de asigurari sociale in statul de origine", se arata in proiectul de Hotarare de Guvern.
Detalii, pe Economica