Home / Stiri financiare / Guvernul scoate de la naftalina proiectul AGRI, in contextul cresterii livrarilor de LNG catre Europa

Guvernul scoate de la naftalina proiectul AGRI, in contextul cresterii livrarilor de LNG catre Europa

Guvernul scoate de la naftalina proiectul AGRI, in contextul cresterii livrarilor de LNG catre Europa

Oficialii români au spus, în Azerbaijan, ca proiectul Azerbaidjan - Georgia - România Interconnector (AGRI) ramâne important pentru România si ca a fost finalizat studiul de fezabilitate care arata ca realizarea lui este rentabila.

"Proiectul AGRI este o initiativa unica in regiunea Marii Negre, atat pentru componenta de securitate energetica, prin diversificarea surselor si a rutelor, cat si prin componenta de cooperare regionale, care este un scop comun al Uniunii Energetice. Din aceste cauze, AGRI ramane un proiect important pentru Romania si pentru Uniunea Europeana. La o scara mai mare, AGRI arata contributia pe care gazele naturale lichefiate (LNG) o poate aduce la securitatea energetica a Uniunii Europene, in linie cu strategia UE pentru LNG si rezervele de gaze", a spus Tudorache, citat de presa azera.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan - Georgia - Romania Interconnector) a fost demarat in 2010 si isi propunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere. Ulterior, presupunea constructia a doua terminale de lichefiere (pe coasta georgiana a Marii Negre si la Constanta. Odata ajunse in Romania, gazele lichefiate ar urma sa fie regazeificate si transportate mai departe, din conducte, spre restul Europei. La capacitate maxima, AGRI ar fi permis transferul a circa 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an din zona caspica spre Europa, reducand semnificativ dependenta continentului de gazele rusesti.

Proiectul nu a fost demarat nici in ziua de azi, el a fost propus spre finantare Comisiei Europene, dar nu a fost acceptat si, in aceste conditii, actionarii luau in calcul o actualizare a studiului de fezabilitate, potrivit unei informari publice a Ministerului Energiei referitoare la piata de gaze din Romania, facuta publica in noiembrie 2017. Aceasta ar putea presupune realizarea unui terminal plutitor prin care gazele lichefiate sa fie re-gazificate, varianta care nu era luata in calcul in proiectul initial.

Detalii, pe Economica

marti, 14 august 2018, 481 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile