Home / Stiri financiare / Guvernul vrea sa-i ceara lui Isarescu modificarea formulei de calcul pentru ROBOR sau eliminarea indicelui. Reactia BNR

Guvernul vrea sa-i ceara lui Isarescu modificarea formulei de calcul pentru ROBOR sau eliminarea indicelui. Reactia BNR

Guvernul vrea sa-i ceara lui Isarescu modificarea formulei de calcul pentru ROBOR sau eliminarea indicelui. Reactia BNR

Guvernul vrea sa discute cu BNR o eventuala modificarea a formulei de calcul al indicelui ROBOR sau chiar eliminarea acestuia, ca solutie pentru a evita plata taxei pe active, a declarat pentru Bloomberg consilierul guvernamental Darius Vâlcov.

"Sper sa obtinem o schimbare radicala a modului in care este calculat ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luata impreuna cu banca centrala, care poate modifica regulile interne pentru dobanzile de pe piata interbancara (market rates) fara a avea nevoie de acordul Parlamentului", a declarat Valcov intr-un interviu acordat Bloomberg. Valcov considera ca actualul mod de calcul permite manipularea ROBOR, iar Guvernul se va concentra pe acest subiect in discutiile cu BNR, scrie Profit.ro.

Taxa pe lacomie: decizia se amana cu doua saptamani dupa intalnirea dintre Teodorovici si Isarescu. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate in urmatoarea sedinta a CNSM, programata in data de 18 februarie 2019

Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) s-a intrunit in data de 4 februarie 2019, in sedinta ordinara.

In cadrul sedintei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Nationala a Romaniei, privind taxa pe active financiare asupra institutiilor de credit, a activitatii de creditare si a cresterii economice, introdusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene. Membrii Consiliului au decis sa fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate in urmatoarea sedinta a CNSM, programata in data de 18 februarie 2019.

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, asigurandu-se astfel implementarea Recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudential al autoritatilor nationale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national, prin stabilirea politicii macroprudentiale si a instrumentelor adecvate pentru punerea in aplicare a acesteia.

Detalii, pe Economica

marti, 05 februarie 2019, 456 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile