Home / Stiri financiare / Guvernul vrea sa instituie piata de capacitati in Romania. Vom plati si mai mult pentru energia electrica?

Guvernul vrea sa instituie piata de capacitati in Romania. Vom plati si mai mult pentru energia electrica?

Guvernul vrea sa instituie piata de capacitati in Romania. Vom plati si mai mult pentru energia electrica?

Ministerul Energiei a scos la licitatie un studiu pentru a afla cum se poate institui în România piata de capacitati de energie electrica. Institutia solicita elaborarea sa cât mai rapida, intentia sa fiind ca primele contracte aferente mecanismului de capacitate sa se încheie chiar în acest an.

Ministerul Energiei intentioneaza sa demareze o procedura de achizitie publica pentru contractarea serviciului de elaborare a unui "Studiu privind dezvoltarea unui mecanism de capacitate", adaptat conditiilor specifice ale Romaniei, se arata in anuntul publicat pe site-ul Ministerului.

De ce este nevoie de aceasta piata

"Pana la momentul realizarii unei piete energetice europene integrate si maturizarii tehnologiiilor regenerabile si de stocare (sub diverse forme), pe fondul cresterii tot mai accentuate a penetrarii surselor regenerabile de energie in sistemul electroenergetic, este nevoie de capacitati de rezerva de putere care, desi uneori ne-economice in conditiile unei piete competitive, devin esentiale", scrie ]n document."Prin rezerva de capacitate se creeaza o capacitate-tampon, adica capacitati suplimentare pe langa capacitatile aczive pe piata energiei electrice. Aceste capacitati suplimentare sunt necesare pentru mentinerea echilibrului intre generarea si consumul de energie electrica in anumite situatii extraordinare, imprevizibile", mai arata Ministerul.

"Astfel, pentru a preveni un eventual deficit de energie electrica in diversele situatii care pot sa apara in operarea sistemului energetic national, statele membre au posibilitatea sa instituie diverse tipuri de mecanisme de asigurare a capacitatilor de productie.

Un astfel de mecanism asigura mentinerea echilibrului dintre generarea si consumul de energie electrica in anumite situatii extraordinare, imprevizibile, fiind la dispozitia operatorului de transport si sistem astfel incat sa se asigure in orice moment siguranta aprovizionarii cu energie electrica a consumatorilor aceea, mecanismele de asigurare de capacitati ofera o remuneratie suplimentara producatorilor de energie electrica care participa la piata de capacitati, in plus fata de veniturile obtinute prin vanzarea de energie electrica pe piata, in schimbul mentinerii capacitatii existente sau a dezvoltarii de investitii in noi capacitati.Intrucat aceasta remuneratie suplimentara poate avea un impact asupra concurentei pe pita interna a energiei electrice, mecanismul de capacitate dezvoltat trebuie evaluat in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat", arata Ministerul.

Detalii, pe Economica

luni, 04 februarie 2019, 424 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile