Hidroelectrica, masina de facut bani a statului, bate orice record: profit net de doua miliarde de lei la noua luni, peste cel din tot anul 2017
Hidroelectrica bate record dupa recoord. Cel mai mare producator de energie electrica din România a raportat, dupa noua luni, cifre de productie si de profit net mai mari decât pe tot anul trecut. Directorul companiei a dezvaluit si planul de afaceri pe urmatorii cinci ani: investitii de peste cinci miliarde de lei, pentru noi hidrocentrale si pentru achizitii de parcuri eoliene si fotovoltaice
„S-a batut orice record. Pe primele noua luni am avut venituri din exploatare de 3,2 miliarde de lei, cat in tot anul 2017, iar profitul brut a fost de 1, 98 miliarde de lei, in contextul in care in tot anul trecut am generat 1,6 miliarde", a declarat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica, la o conferinta pe tema pregatirilor pentru iarna, organizata de publicatia "Focus Energetic".
"Probabil ca ambitia noastra de a depasi, in acest an un profit de 2 miliiarde de lei, in ciuda conditiilor meteo care se anunta sumbre, a fost o ambitie a Directoratului, deci probabil ca acest prag va fi depasit", a continuat directorul Hidroelectrica.
Badea a spus ca, in primele noua luni ale acestui an productia de energie electrica a companiei a fost de 14,19 TWh, deja peste cea inreegistrata in tot anul trecut-14,04 TWh.El a mai afirmat ca, in ceea ce priveste iarna care vine, in acest an gradul de umplere al lacurilor era, la finalul lui octombrie, de 70%, "mai confortabil" decat cele 57% din octombrie anul trecut. Insa, prognoza arata o iarna care va fi destul de secetoasa, in conditiile in care "de la sfarsitul lui iulie avem o seceta continua".
Chiar si cu aceste rezultate de exceptie, Hidroelectrica este "departe de a-si fi atins tot potentialul", spune Badea.
Investitii de un miliard de euro pe an, in medie, in urmatorii cinci ani
Directorul Hidroelectrica a prezentat si primele date concrete ale planului de afaceri pe urmatorii cinci ani, despre care a spus, in vara, ca va fi supus aprobarii actionarilor si care a fost finalizat intre timp. Planul prevedede ca, peste cinci ani, compania sa aiba capacitati de productie suplimentare de 580 MW, dintre care doar 250 MW in capacitati hidroenergetice si restul in alte surse regenerabile, asta si pentru o strategie de hedging. "Cand nu ploua, poate este soare, poate este vant", a spus Badea.
Detalii, pe Economica