Hidroelectrica va plati o taxa pe cifra da afaceri de circa 80 mil. lei si ar putea fi restrictionata la vanzarea de energie pe piata spot
Hidroelectrica plateste taxa de 2% pe cifra de afaceri, si, pe lânga pierderile pe care le va avea la profitabilitate ca urmare a introducerii preturilor reglementate, este posibil sa fie obligata sa vânda cea mai mare parte a energie pe pietele de contracte bilaterale.
Hidroelectrica, unul dintre cei doi mari producatori de energie electrica din Romania, alaturi de Complexul Energetic Oltenia, va plati noua taxa pe cifra de afaceri de 2%, introdusa de celebra OUG 114 la un nivel de 80-85 de milioane de lei, potrivit estimarilor noastre. Am prognozat aceasta cifra pe baza unei cifre de afaceri de pete 4 miliarde de lei, estimate grosier de noi pentru anul 2018 si confirmata de unele surse din piata.
In primele noua luni din 2018, compania a raportat afaceri de 3,2 miliarde de lei.
Hidroelectrica nu a anuntat inca rezulatele financiare ale anului 2018 dar pana la 20 februarie trebuie sa depuna la ANRE o estimare a cifrei, pentru a i se calcula valoarea taxei care trebuie platita.
Compania se pare ca va mai afectata de o alta viitoare prevedere, in afara introducerii pietei reglementate. Potrivit unor informatii publicate pe surse de publicatia specializata Focus Energetic, decidentii din mediul politic ar dori sa modifice din nou legea energiei electric e, schimbarea fiind urmatoarea: 80% din cantitatea de energie disponibila, dupa ce companiile producatoare isi onoreaza oblogatiile catre piata reglementata, trebuie sa fie comercializate obligatoriu pe pietele de contracte bilaterale gazduite de OPCOM.
Asadar, dupa ce Hidroelectrica vinde energia ceruta la pret impus pentru consumaztorii casnici, trebuie sa vanda 80% din ce ii ramane doar pe pietele centralizate. Ideea autoritatilor este de a descuraja astfel vanzarile pe piata spot (piata pentru ziua urmatoare) acolo unde preturile au crescut substantial in ultimul timp. Masura va lovi insa in profitabilitatea Hidro- si Nuclearelectrica, care nu vor putea sa vanda restul de energie ramas la preturi mai mari.
Detalii, pe Economica