In ce isi tin banii arbitrii pensiilor private si ai asigurarilor din Romania. ASF are pusi deoparte banii de salarii pe cel putin un an
Autoritatea de Supraveghere Financiara(ASF) are plasamente de circa 40 de milioane de euro, bani care ajung pentru salariile tuturor angajatilor si personalului contractant pentru mai bine de un an. Aproape 90% din cheltuielile anuale ale institutiei care suprevegheaza pensiile private, asigurarile si Bursa se duc în salarii. Un angajat ASF "costa", în medie, 5000 de euro lunar
ASF are 172 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) plasati in "imprumuturi pe termen scurt", releva Raportul Anual pe 2018 al institutiei. In fapt, este vorba despre plasamente in titluri de stat, titluri de trezorerie si depozite bancare rezultate din excedentele scoase in ultimii ani de Autoritate. ASF cheltuie, in medie, circa 150-160 de milioane de lei, majoritatea banilor (intre 85% si 90%) pentru salarii si plata personalului contractual.
In aceste conditii, fiecare dintre cei 500 de angajati ai institutiei "costa", lunar, 24.000 de lei, sau circa 5000 de euro. La nivel de salariu net, arata datele analizate de ECONOMICA.NET in ASF avem o medie de 10.000 de lei lunar, cu un minim de 5000 de lei.
Practic, rezervele plasate de ASF in 2018 ajung pentru toate cheltuielile institutiei intr-un an de zile. Raportul pe 2019 inca nu a fost facut public, insa este de asteptat ca veniturile sa fi scazut ca urmare a modificarilor legislative.
ASF obtine venituri din taxele aplicate operatorilor din cele trei piete pe care le suprevegheaza, adica pensii private, asigurari si piata de capital.
Recent, la solicitarea ASF, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a luat decizia de a anonimiza veniturile angajatilor ASF, care astfel nu se mai regasesc in declaratia de avere, asa cum ECONOMICA.NET a scris in exclusivitate.
Detalii, pe Economica