In Romania ar putea aparea o centrala pe carbune cu stocarea carbonului, dupa anul 2035
Ministerul Energiei a publicat o forma actualizata a strategiei energetice, de data aceasta cu orizont 2050, iar unul dintre proiectele care ar putea ar putea fi o noua termocentrala pe carbune, dar cu stocare a carbonului.
"Alaturi de hidroenergie, SRE si energie nucleara, mixul energetic cuprinde si carbunele la orizontul anului 2050. Astfel, rezultatele modelarii indica fezabilitatea, incepand cu anul 2035, a proiectelor pentru noi centrale termoelectrice pe baza de lignit, cu conditia ca acestea sa fie prevazute cu tehnologia de captura, transport si stocare geologica a CO2 (CSC). In functie de scenariu, modelarea arata ca ar putea fi construita o capacitate pe baza de lignit prevazuta cu CSC cuprinsa intre 300 si 1000 MW", se arata in Strategie, la capitolul care acopera perioada 2030-2050.
CSC presupune o modalitate inovativa de reducere semnificativa a emisiilor de carbon ale centralelor electrice care functioneaza cu combustibili fosili. Practic, inainte de a fi emis in atmosfera in urma arderii pentru productia de energie electrica, dioxidul de carbon este oprit, in urma unei reactii chimice. Ulterior, el erste transportat si depozitat, sub aceeasi forma gazoasa in pamant, in formatii poroase.
Detalii, pe Economica