In ultimii doi ani, creditul ipotecar in euro a fost mai ieftin decat cel in lei. Diferentele de curs sunt anihilate de cresterea ROBOR
Creditul în euro a fost eradicat, dar multe împrumuturi sunt totusi în derulare pentru urmatorii 10-15 sau chiar 20 de ani. Creditul în lei este promovat acerb de aproximativ 10 ani. Si totusi, ce a adus bun acest credit în lei? A eliminat riscul de curs valutar si l-a introdus pe cel de dobânda. Care dintre cele doua riscuri este mai avantajos, sau dimpotriva, pentru clientii persoane fizice? Comparatia dintre rata unui credit în valuta echivalent lei sau a unuia în lei pur si simplu arata ca euro ramâne în continuare mai ieftin, fie doar si numai prin Euriborul negativ.
Cand BNR a spus stop creditului in valuta introducand acele cerinte stricte de obtinere a veniturilor solicitantului in valuta creditului solicitat, plus schemele de risc de dobanda si de curs valutar care duceau la scumpirea creditului pentru persoanele fizice, mai toate bancile s-au indreptat usor catre creditul in lei. Tendinta probabil a fost generata nu doar de noile cerinte impuse de banca centrala, ci mai ales de lipsa finantarilor in valuta a sucursalelor romanesti de catre bancile mama, dupa criza din 2009.
Pe rolul instantelor de judecata zac mii de plangeri care acuza cresterea exacerbata a euro in raport cu leul din 2008 pana in 2009. Pentru ca, dupa aceea, evolutia cursului de schimb a fost in parametri normali, nici prea sus, dar nici prea jos. Mai nou, puterea executiva a statului este foarte preocupata de evolutia ROBOR, in speta la 3 luni, desi nici cel la 6 luni nu e de neglijat. Si atunci se naste intrebarea: care credit ipotecar este totusi cel mai bun? Nemultumiri exista permanent.
Astfel, daca luam un credit de 70.000 de euro si unul similar dar in echivalent lei, pe 360 de luni, vom constata ca imprumutul mai ieftin este cel in euro, nu cel in lei. Bineinteles, daca banca are euro de dat. Astfel, pentru acest tip de credit luat in lei si contractat in 2016, rata creditului este de 2.306 lei, compusa fiind de ROBOR la minim istroric de 0,7% + 3% marja de profit a bancii.
Acelasi tip de credit (valoric si ca perioada de rambursare) are o rata fixa de 477 de euro si in 2015-2016 sau 2017. Tradusa in lei la valoarea din septembrie 2016 a cursului de schimb leu euro, rata de 477 de euro era era de 1.935,28 lei. Diferenta dintre rata in lei si cea in euro este de circa 370 de lei.
Dupa ce riscul de dobanda si-a facut cat de cat efectul (pentru ca majorari ale ROBOR urmeaza si in viitor), la sfatrsitul lui aprilie 2018, acelasi tip de credit in lei avea un ROBOR de 2,47% plus marja de 3%, iar rata lunara a urcat deja la 2.647 lei. Un credit in euro avea aceeasi rata lunara de 477 de euro, dar la un alt curs, de 4,6565 lei pentru un euro la cursul mediu al lunii aprilie de la BNR, mai exact 2.221 de lei. Diferenta dintre cele doua rate, stabilita in lei este de circa 40 de lei.
Detalii, pe Economica