Inca o lovitura pentru Huawei: UE ar putea interzice echipamentele chinezilor pentru infrastructura 5G
Uniunea Europeana examineaza în prezent diverse propuneri pentru interzicerea echipamentelor Huawei pentru infrastructura 5G pe teritoriul european. Acest lucru este raportat de cel putin patru oficiali UE, ceea ce sporeste presiunea internationala asupra celui mai mare producator de echipamente de telecomunicatii din lume, potrivit Reuters.
In timp ce consultarile executivului european se afla inca in faza incipienta, acestea s-ar putea dovedi complicate pentru a fi puse in aplicare. Aceasta miscare, totusi, marcheaza o schimbare in pozitia Uniunii Europene fata de Huawei ca raspuns la preocuparile din ce in ce mai mari generate de razboiul comercial si politic dintre Statele Unite si China.
Excluderea marilor companii chineze precum Huawei din Europa ar fi o masura in favoarea Statelor Unite, care se angajeaza din ce in ce mai mult sa incerce sa descurajeze cetatenii si companiile sa cumpere echipamente sau produse Huawei. Expertii americani in domeniul securitatii sunt mai preocupati pentru un motiv foarte simplu: echipamentul Huawei ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru scopuri de spionaj. Evident, potrivit Huawei, aceste afirmatii sunt total nefondate.
Potrivit celor patru oficiali UE, Comisia Europeana ar putea lua in considerare modificarea unei legi privind securitatea informatica din 2016, care impune companiilor implicate in productia infrastructurilor critice sa ia masuri de securitate adecvate, impiedicand in mod eficient Huawei sa le instaleze pe teritoriul european.
Prin modificarea definitiei infrastructurilor critice pentru a include si asa-numitele retele mobile mobile de generatia a cincea, legea ar impiedica efectiv companiilor din UE sa utilizeze un astfel de echipament furnizat de orice tara sau companie suspectata de folosirea echipamentului sau pentru spionaj sau sabotaj.
Alte modificari ar putea fi, de asemenea, necesare sau facute, cum ar fi schimbarea normelor privind achizitiile, au adaugat oficialii. Acestia au subliniat ca orice schimbari nu au fost doar legate de o singura companie si au fost determinate de preocuparile generale privind securitatea nationala referitoare la China.
Un purtator de cuvant al companiei chineze a declarat ca "Huawei va colabora cu institutiile europene pentru dezvoltarea unui standard de securitate a informatiilor pentru Europa". Un pas in aceasta directia a fost facut. In luna martie, Huawei va deschide un nou centru pentru securitatea informatica la Bruxelles, masura prin care chinezii doresc sa sublinieze angajamentul fata de Europa.
"Huawei are un trecut curat privind securitatea cibernetica", a spus purtatorul de cuvant. Huawei a negat acuzatiile de spionaj si de sabotaj.
Detalii, pe Economica