Home / Stiri financiare / Industria romaneasca se ridica impotriva eolienelor. Ce spun investitorii in regenerabile

Industria romaneasca se ridica impotriva eolienelor. Ce spun investitorii in regenerabile

Industria romaneasca se ridica impotriva eolienelor. Ce spun investitorii in regenerabile

Schema de sprijin pentru regenerabile face ca nu doar populatia sa plateasca mai mult pentru producatorii de energie curata, cu precadere pentru cei cu turbine eoliene. Cel mai mare pret al boom-lui eolian din România este platit de industriile intensive în energie, si de industria producerii de energie din surse conventionale.

enti au fost reprezentantii Alro Slatina, compania care consuma 8% din energia produsa in Romania care, prin vocea vicepresedintelui Marian Nastase, a anuntat ca viitorul  pe termen scurt al fabricii in Romania depinde de modificare schemei suport pentru regenerabile. Nastase nu a vorbit pe sleau de disponibilizari sau inchidere de sectii dar a tinut sa precizeze ca functionarea la capacitate in situatia actuala devine extrem de dificila. “Pozitia Alro in Romania depinde de scaderea schemei de suport pentru energia regenerabila in mod imediat. In conditiile actuale, in care suntem obligati sa platim din ce in ce mai mult pentru certificatele verzi, trebuie sa faci minuni pentru a scadea si mai mult costurile de productie”, a declarat Marian Nastase, presedintele Alro.

Compania a platit anul trecut 40 milioane dolari pentru certificatele verzi, suma urmand sa urce la 66 milioane dolari in acest an. Pentru compania slatineana 2012 este primul an cu pierderi de dupa Revolutie.

Acestea au fost de 170 de milioane de lei, aproximativ cat costul cu certificatele verzi platite. Oficialul Alro a tinut totusi sa precizeze ca pierderea din 2012 nu poate fi pusa doar pe seama costurilor in crestere cu energia electrica ci si situatiei internationale dificile de pe piata aluminiului. Vimetco, grupul rusesc care detine Alro, mai detine in Romania fabricile Alprom Slatina si Alum Tulcea. Doar la Alro sunt 3.500 de angajati.Si pentru ArcelorMittal Galati, cel mai mare combinat siderurgic din Romania si regiune, scumpirea energiei datorata, in parte, certificatelor verzi, a devenit o problema stringenta. „Suntem extrem de ingrijorati de cresterea exploziva a costurilor cu energia, aici incluzand cresterea tarifelor de transport, distributie, a pretului certificatelor verzi si a bonusului pentru cogenerare. Pentru noi, aceste evolutii necesita o re-echilibrare urgenta si preturi predictibile pentru ca nu cumva sa se piarda sustenabilitatea activitatii industriale din Romania”, au precizat reprezentantii ArcelorMittal.ArcelorMittal, cel mai mare actor din siderurgia mondiala, detine in Romania fabrica din Galati, Petrotub Roman si Tepro Iasi unde lucreaza, in total, aproape 13.000 de salariati.

Boom-ul eolian a creat efecte adverse in industria producatoare de energie conventionala, spun oameni din  sistem , asa cum ECONOMICA.NET a aratat aici. Pentru ca, prin lege, energia produse de centralele eoliene, solare sau pe biomasa trebuie preluata cu prioritate in sistem, in zilele in care bate vantul si turbinele eoliene produc aproape toate curent trebuie oprite grupuri termo sau hidrocentrale pentru ca o buna parte din consum trebuie acoperit din eolian.

Pentru ca nu produc la capacitate, companiile ce opereaza termocentrale sau hidrocentrale produc pierderi in acele zile. Doar in acest an, au existat mai multe zile cand chiar si 20% din consum a fost acoperit de eolian, sector care a intrecut in repetate randuri Hidroelectrica ca pondere a productiei de energie in total. 

Detalii, pe Economica

marti, 12 martie 2013, 598 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile