Inegalitatile intre veniturile saracilor si cele ale bogatilor cresc in Uniunea Europeana, dar mai putin decat in alte parti ale lumii
Inegalitatile au crescut în Uniunea Europeana în ultimele decenii, în special în fostul bloc de Est, dar decalajul între bogatii si saracii Europei ramâne mai mic decât în alte regiuni ale lumii, noteaza France Presse duminica.
Bulgaria este tara europeana cea mai marcata de inegalitati, potrivit Eurostat.
Oficiul european pentru statistica masoara pentru fiecare tara un coeficient Gini, un indice pe o scara de la 0 la 100, care evalueaza inegalitatile in materie de venituri. Cu cat este mai ridicat, cu atat inegalitatile sunt mai mari.
In Bulgaria, indicele atinsese nivelul 40 in 2017, mult deasupra mediei europene (31). Tarile baltice (Lituania, Estonia, Letonia), cele patru tari principale din Sud (Spania, Portugalia, Grecia, Italia), Romania si Marea Britanie completeaza topul tarilor UE cu cele mai mari inegalitati intre saraci si bogati.
Germania, Franta si Polonia sunt marcate mai putin de inegalitati decat media europeana.
Slovacia (cu indicele 23), Slovenia si Republica Ceha sunt cele mai egalitare in materie de venituri, fiind urmate de tarile nordice (Suedia, Danemarca, Finlanda), Belgia, Olanda si Austria.
Intre 1980 si 2017, in Europa, venitul mediu al 1% dintre cei mai bogati a crescut "de doua ori mai repede" decat cel al 50% dintre cei mai saraci, potrivit unui studiu al Laboratorului care studiaza inegalitatile mondiale (WIL) publicat in aprilie. "Cresterea inegalitatilor" se observa "in aproape toate tarile europene", scrie Agerpres.
Politicile europene "se straduiesc sa promoveze o crestere mai incluziva", caci ele sunt "concentrate pe reducerea inegalitatilor intre statele membre", mai putin pe "inegalitatile din interiorul tarilor".
In tarile din Estul Europei, inegalitatile au crescut in medie cel mai mult. Distantele intre cele mai mari venituri si cele mai mici venituri au explodat acolo in timpul "tranzitiei de la socialism la capitalism" in anii 1990, o "elita restransa" beneficiind de privatizari, potrivit WIL.
Detalii, pe Economica