ING: Romania mai are nevoie de 17,5 miliarde de euro finantare, din care 6 miliarde euro ii poate obtine prin emisiuni de eurobonduri
În perioada mai-decembrie necesarul de finantare al României se ridica, în opinia analistilor ING Bank, la aproximativ 17,5 miliarde de euro (cu circa 2 miliarde mai mult decât prognoza MF de emisiuni pentru acoperirea dificitului bugetar). Analistii apreciaza ca 6 miliarde de euro ar putea fi obtinuti din emisiuni pe piata externa (eurobonduri), 4 miliarde de euro ajutor UE, restul din emisiuni pe piata interna si eventual un acord multianual de împrumut.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna mai 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 3,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. Suma este cu 115 milioane de lei mai mare fata de cea programata pentru luna aprilie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. In ceea ce priveste nevoile de finantare pentru restul anului 2020 (mai-decembrie), guvernul prevede un deficit de 72,5 miliarde de lei in ultima sa revizuire bugetara pentru 2020. Intr-o analiza de piata, specialistii ING Bank estimeaza ca necesarul de finantare a deficitului bugetar in urmatoarele opt luni este cu cel putin 10 miliarde lei mai mare decat cel anuntat de guvern.
"In primele patru luni ale anului, deficitul bugetar a atins probabil aproximativ 30 miliarde lei (18 miliarde lei din ianuarie pana in martie, respectiv 9,8 miliarde lei doar pentru luna martie), in timp ce rambursarile de TVA s-au ridicat la aproximativ 20 miliarde lei. Acest lucru ar fi insemnat o emisiune de titluri de stat pentru acoperirea deficitului de cel putin 38 miliarde lei, ceea ce inseamna ca emisiunea este deja cu o valoare de 12 miliarde de lei mai mica la sfarsitul lunii aprilie daca consideram ca alte lucruri (inclusiv utilizarea tamponului de numerar, imprumuturile din contul general al Trezoreriei, nici o prefinantare in anul precedent) sunt constante", arata analiza ING Bank.
Pornind de la deficitul estimat pentru primele patru luni ale anului, ING spune ca pentru restul anului (din mai pana in decembrie), se poate face o estimare a deficitului de 52 miliarde de lei (bazata in opinia bancii pe un deficit anual de cel putin 82,5 miliarde de lei) si 21 de miliarde de lei de rambursari. "In total, nevoile de finantare totalizeaza in jur de 73 miliarde lei (15 miliarde euro) in urmatoarele opt luni. "In teorie, ar trebui sa adaugam la acest numar si reziduul de 12 miliarde de lei pentru a tine cont de subfinantarea din primele patru luni ale anului, pentru a ajunge la un total mare de 85 miliarde de lei (17,5 miliarde de euro) in necesitatile de finantare" in 2020, dupa cum spune banca.
Detalii, pe Economica