Home / Stiri financiare / Ingaduinta maxima pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu ii mai poate executa silit

Ingaduinta maxima pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu ii mai poate executa silit

Ingaduinta maxima pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu ii mai poate executa silit

Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedura Civila limiteaza puterea Agentiei Domeniilor Statului si a Agentiei Nationala de Administrare Fiscala în a-i penaliza pe latifundiarii care nu respecta prevederile contractuale cu statul. Banii se întorc mult mai greu la buget, iar statul trebuie sa plateasca executori judecatoresti pentru a-si recupera creantele. Datoriile cumulate se ridica la 83 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate sunt sume disputate în instanta.

a.

Marii latifundiari care fac bani exploatand terenul statului au sanse ca, pe termen scurt si mediu, sa amane plata penalitatilor si a datoriilor, in cazul in care evita sa respecte contractele pe care le-au incheiat cu Agentia Domeniilor Statului, institutia care concesioneaza sau arendeaza terenul statului. O ordonanta de Urgenta din 2012 (OUG 64/2012) data pentru reglementarea unor masuri tranzitorii in domeniul executarii unor creante datorate statului si Noul Cod de procedurta Civila limiteaza drastic puterea ADS, dar si cea a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a recupera efectiv prin executare silita creantele datorate de arendasii statului.

Aceasta, in contextul in care, potrivit celor doua acte normative, ADS nu mai poate recupera prin propriul corp de executori decat debitele pentru care procedura de executare silita era inceputa la data aparitiei celor doua legi, adica inainte de 16.02.2013. La randul sau, ANAF nu mai poate demara proceduri de executare silita pentru o multitudine de creante. In consecinta, statul, prin institutiile sale isi recupereaza banii intr-un ritm mai greoi si cu costuri suplimentare, pentru ca trebuie sa plateasca serviciile unor executori judecatoresti.

"Nu sunt sume pe care sa nu le putem recupera, dar exista acea procedura a angajarii unui executor judecatoresc. O parte dintre datorii au fost preluate de catre ANAF, care le urmareste in vederea recuperarii, iar cealalta parte sunt sume pentru care exista litigii in instanta si care sunt incerte, pentra ca depind de decizia judecatorilor", au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate acestei situatii.

Greu de recuperat 

Din datele ADS, la data de 28 aprilie (ultimele date disponibile) valoarea totala a creantelor inregistrate de Agentie in baza contractelor privind exploatarea terenurilor pe care le administreaza se ridica la aproximativ 373,9 milioane de lei (83 de milioane de euro) cu 1,9% (7,4 milioane de lei sau 1,6 milioane de euro) mai putin fata de octombrie 2013. Dintre acestea, peste 208,6 milioane de lei (46,3 milioane de euro), adica 55,8% din total, se afla in litigii pe rolul instantelor de judecata, numarul proceselor ridicandu-se la aproximativ 1.300.


Detalii, pe Economica

luni, 19 mai 2014, 303 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile