INS: Inflația scade, dar foarte lent
În martie, inflația a continuat să încetinească, rata anuală coborând la 6,6%, față de 7,2% în februarie și 7,4% în ianuarie, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Deși alimentele s-au scumpit în medie cu 2,8%, creșterile cele mai semnificative s-au înregistrat la prețurile medicamentelor și ale detergentilor, cu o majorare de 23-24%.
Serviciile au cunoscut și ele o creștere semnificativă, de 10,2% comparativ cu martie 2023. Comparativ cu februarie, în martie prețurile de consum au crescut cu 0,4%. Rata inflației de la începutul anului a fost de 2,4%.
În ceea ce privește evoluția prețurilor la alimente, conserva de fructe a înregistrat cea mai mare creștere anuală, de 12%, urmată de carne de vită și bere cu 10%. În schimb, făina și mălaiul au înregistrat cea mai mare scădere, de 30%, urmate de ulei cu o scădere de 25% și unt cu 13%.
La mărfuri nealimentare, detergentii au avut cea mai mare creștere, de 24%, urmați de medicamente cu 23%. Creșteri semnificative s-au înregistrat și la articole de igienă și cosmetice (13%), cărți, ziare și reviste (12%) și încălțăminte (10%).
În categoria serviciilor, poșta s-a scumpit cel mai mult, cu 27%, urmată de serviciile de apă, canal și salubritate cu 16%, îngrijirea medicală cu 13% și biletele de avion cu 12%.
Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a fost de 6,7%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni, determinată pe baza IAPC, a fost de 8,3%.