Home / Stiri financiare / Interviu cu seful demis al Fiscului in hotelul sotiei: Plec in Congo daca ANAF mai face veniturile de pana acum

Interviu cu seful demis al Fiscului in hotelul sotiei: Plec in Congo daca ANAF mai face veniturile de pana acum

Interviu cu seful demis al Fiscului in hotelul sotiei: Plec in Congo daca ANAF mai face veniturile de pana acum

Gelu Diaconu, fostul sef al ANAF, demis saptamâna trecuta de premierul Dacian Ciolos, dupa ce a devenit urmarit penal într-un dosar DNA cu Nicolae Paun si Madalin Voicu, se apara de acuze într-un interviu luat de ECONOMICA.NET chiar în hotelul pe care sotia sa îl detine în Bucuresti alaturi de un offshore din Cipru. “Omul lui Rusanu” vorbeste despre relatiile lui cu politicienii influenti, dar si cu ministrii pe care i-a schimbat. Spune ca n-are nici o teama de acuzele DNA si, ca s-o dovedeasca, îsi va angaja un avocat debutant, spre disperarea familiei. Estimeaza ca activitatea ANAF va fi afectata de plecarea lui, iar o eventuala aprobare a legii salarizarii unice, în conditiile unor încasari mai nefericite, va duce România în deficit excesiv si va readuce echipa FMI pe culoarele de la Ministerul Finantelor.

terul Finantelor.

Nu prea ati dat interviuri cand erati in functie, acum de ce ati acceptat?

In ce priveste situatia mea nu se va schimba nimic de-aici incolo. Adica reputatia terfelita. Iesirile mele publice vor fi foarte dese de-acum incolo ca sa-mi rezolv imaginea propriei cariere, incat astfel de situatii sa devina subiect public si sa nu se mai intample. Chiar daca recunosc rolul justitiei si remarcabilele rezultate ale DNA din ultima vreme. Fac si o confidenta: i-am luat drept model in ce am vrut sa fac la Fisc. Dar nu e acceptabil ca o opinie a unui procuror sa distruga la propriu cariera unei persoane.

De ce considerati ca ati fost demis?

Domnul Ciolos a fost de buna credinta. De altfel, noi am avut, cu o zi inainte sa primesc citatia, o discutie foarte ampla cu privire la prioritatile ANAF. In discutiile cu dansul, eu am invocat o demisie, pe care o aveam scrisa, in mapa, deoarece, aveam o viziune diferita de cea a conducerii de azi a Ministerului Finantelor. Consideram ca nu mai pot face parte dintr-o astfel de formula.

Domnul premier a insistat sa-mi continui activitatea. De aceea, nu-mi imaginam ca ar vrea vreodata sa ma demita urmare a acelei discutii. Dar au urmat evenimentele de zilele urmatoare, iar domnul prim-ministru a fost pus intr-o situatie fara iesire. Trebuia sa ma demita.

De ce nu v-ati dat demisia cand vi s-a cerut?

Pentru ca, la un moment dat, cei care au generat o astfel de situatie, sa dea socoteala.

Cum sa dea socoteala?

Fiscul astazi are procesul decizional semiparalizat. Nimeni nu-si va mai asuma decizii de amploarea celor pe care mi le-am asumat eu. Desfiintarea Garzii financiare, a directiilor judetene, construirea de la zero in doar un an a unei directii de temut, cum e Antifrauda. Pentru aceste lucruri iti trebuie taria deciziei. Dar cand vad agentii ca seful lor poate fi aruncat ca o masea stricata, pentru o pretinsa ilegalitate cu doua circulare, e o iluzie sa credem ca va ramane fara consecinte.

Risc o afirmatie: eu emigrez in Congo daca in lunile urmatoare Fiscul va repeta cresterile lunare de incasari din 2015. Cresteri de 12 si 15%, ca in ianuarie anul asta. Sunt miliarde de euro, care pot afecta, si dupa parerea mea vor afecta, echilibrul bugetar spre sfarsitul acestui an. Si daca legea salarizarii unitare va fi promulgata, va fi periclitata, cu siguranta, tinta de deficit. Vor fi diminuate drastic cheltuielile, in lipsa veniturilor suplimentare, si vom avea din nou pe holurile Ministerului Finantelor echipa FMI.

Nu inseamna ca ANAF nu-si poate gasi un sef mai bun decat mine. Dar tineti minte, colectarea se face zilnic. Nu poti recupera in august ce n-ai luat in februarie.

Oricat as incerca sa-mi inghit frustrarea care ma macina, nu pot sa fiu bland fata de consecintele acestui dosar.

Eu am trimis deja un memoriu la toate institutiile abilitate prin care justific cele doua circulare pentru care sunt urmarit de DNA.

Pe langa terfelirea crierei, eu pierd venituri. Din salariu. Dar grosul lor imi venea din consiliile de administratie de la CEC si EximBank. O sa vreau sa le recuperez.

 


Detalii, pe Economica

luni, 15 februarie 2016, 379 afisari

Curs BNR vineri, 29 noiembrie 2024

1 EUR4.9771 RON
1 USD 4.7129 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7600 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 15.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile