INTERVIU Ioan Niculae: Nu iau un metru cub de gaz romanesc. Au preferat sa inchida sonde, decat sa imi vanda mie. Ce vor face cu el, ii dau foc?
Dupa multi ani, si în contextul în care Guvernul a dat OUG 114 prin care s-a spus ca a plafonat pretul gazelor românesti pentru combinatele lui, pentru ca apoi sa dea înapoi, Ioan Niculae vorbeste. Ce are de spus
Dupa mai multi ani in care a evitat iesirile in public, omul de afaceri Ioan Niculae a venit la o conferinta organizata de publicatia Business Review, pe teme financiare si energetice. Tema principala: OUG 114 (ulterior modificata) despre care s-a spus ca este cu dedicatie pentru el si combinatele sale, prin faptul ca obliga Petrom si Romgaz sa vanda, in special grupului Interagro, gaze romanesti la pret plafonat, sub pretul pietei.
Cu reprezentantii Romgaz si Petrom langa el, Niculae a spus ca nu va lua niciun metru cub de gaze din Romania, ca urmare a modului in care ANRE a pus in practica OUG 114, ulterior modificata si din care a disparut obligatia de a se vinde gaz la pret plafonat pentru consumatorii non-casnici.
Dupa terminarea conferintei, Niculae a acceptat sa ne acorde un scurt interviu, pe care il puteti citi mai jos. La final puteti citi si cateva materiale din trecut, pentru intelegerea contextului
Ati spus ca nu luati o molecula de gaz romanesc.
Nu, n-am spus ca nu iau. Am spus ca nu primesc. Avand in vedere repartitia pe care a facut-o ANRE pe Ordonanta 114, cum era inca atunci, practic nu ne ajuta cu absolut nimic. Nu porneam nicio fabrica.
Toate sunt oprite acum, sau merge vreuna?
Toate sunt oprite si incercam sa le dam drumul. Dar, din moment ce nu primim niciun metru cub de gaz romanesc, nu putem sa le pornim cu gaz romanesc. Toate cererile noastre de a obtine oferte de la cei doi producatori romani au fost sortite esecului. In mai putin de jumatate de ora primim invariabil acelasi raspuns: nu avem cantitate pentru voi.
De unde incercati sa cumparati? Sunteti pe cale sa incheiati vreun contract?
Incerc sa cumpar din mai multe directii, inclusiv din partea de sud a Romaniei. Daca Bulgaria va reusi sa faca interconectarea cu Turcia, pe fluxul inspre Bulgaria, sunt gaze cu pret rezonabil, care vin din Asia Mica, din zona Azerbaidjan-Turkmenistan-Iran si chiar Turcia. Sunt cu preturi mai bune, si nu e vorba doar despre pret, e vorba despre cantitati. Si despre siguranta functionarii pe o perioada de timp. Aceste fabrici nu pot functiona o zi da, una nu, sau trei luni si in a patra luna le oprim. Producatorii romani nu ne-au oferit nici macar pentru o luna de zile.
Detalii, pe Economica