Inversare de trend: Rata creditelor neperformante a reinceput sa creasca
Dupa multi ani de scadere constanta, pentru prima data rata creditelor neperformante a înregistrat crestere, potrivit ultimului buletin lunar publicat de BNR. Andrei Radulescu, economist sef la Banca Transilvania atrage atentia ca, pe termen scurt ne putem astepta la continuarea trendului crescator al creditelor neperformante. Principalele motive sunt majorarea dobânzilor si faptul ca foarte multe persoane au deja gradul de îndatorare mai mare de 55% din veniturile actuale.
Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea ratei creditelor neperformante cu 0,06 puncte procentuale luna la luna la 5,77% in iulie. In dinamica an la an rata creditelor neperformante s-a redus cu 2,47 puncte procentuale. „Ne asteptam la inflexiunea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, dupa declinul din ultimii ani, pe fondul decelerarii economiei, majorarii costurilor nominale de finantare si numarului ridicat de persoane cu rate bancare care depasesc 55% din venituri", a declarat Andrei Radulescu in buletinul zilnic de analiza al Bancii Transilvania.
Pe piata monetara ratele de dobanda au scazut pe scadentele foarte scurte: overnight la 1,46%/1,74%. ROBOR la trei luni a urcat cu un punct baza la 3,10%, iar ROBOR la sase luni a crescut cu un punct baza la 3,36%. Practic, clientii bancilor trebuie sa suporte o crestere de dobanda de peste 2% fata de momentul in care au contractat creditul, in timp ce veniturile au crescut doar in sectorul bugetar. Tendinta de majorare a dobanzilor este ilustrata si de ultimul trend in randul bancilor: de a majoras si dobanzile fixe.
Comparativ cu luna iulie 2017, rata medie a dobanzilor practicate de banci pentru creditele populatiei a crescut cu 1,44%, de la 6,45% in iulie 2017 la 7,89% in iulie 2018, potrivit BNR. In cazul creditelor ipotecare, cu o perioada de rambursare de peste 5 ani. Aici cresterea a fost de la 3,98 la 5,79%. In cazul creditelor nou acordate majorarea de dobanda s-a resimtit si mai mult. Astfel dobanda medie la creditele pentru populatie a crescut de la 6,64% la 8,35%. Majorarile de dobanda fixa practicate de unele banci8 in cazul creditelor ipotecare au crescut cu sub 1%.
Detalii, pe Economica