Investitii de 400 de milioane de euro pe piata de birouri in prima parte a anului, in crestere cu 18%
Prima jumatate a anului s-a încheiat cu un volum total de investitii de 404 milioane euro pe piata de birouri, o crestere de aproape 18% fata de SI 2017, si exista sanse ca pragul de un miliard de euro sa fie depasit în 2018, apreciaza reprezentantii unei companii de consultanta imobiliara, într-un comunicat remis marti AGERPRES.
Cele mai mari tranzactii au fost incheiate in Bucuresti, pe segmentele de birouri si retail (vanzarea Oregon Park catre Lion's Head, vanzarea primei faze a proiectului Campus 6 catre CA Immo, vanzarea Militari Shopping Center catre asocierea Prime Kapital/MAS REI). O tranzactie interesanta cu un investitor institutional a fost incheiata in Cluj-Napoca, unde fondul britanic de investitii First Property a cumparat cladirea de birouri Maestro Business Center.
Totodata, in prima jumatate a acestui an a crescut numarul de investitori si marimea tranzactiilor. Valoarea medie a activelor vandute in SI 2018 se ridica la aproximativ 40 milioane euro fata de 25 milioane euro anul precedent. Este, probabil, cea mai mare valoare medie din ultimul deceniu, un semn de maturizare a pietei, apreciaza expertii Colliers.
Piata de birouri din Bucuresti a inregistrat livrari de 33.000 metri patrati in SI 2018, alti peste 150.000 mp fiind asteptati in semestrul al doilea, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara. Orasele regionale au fost mai active, Timisoara si Cluj-Napoca adaugand in jur de 72.000 mp spatii de birouri moderne.
Conform studiului Colliers International Romania, cererea totala de inchiriere din Bucuresti a scazut la 150.000 mp. Cererea neta s-a situat la peste 84.000 mp, usor peste nivelul de anul trecut si un nou maxim post-criza pentru primul semestru. Interesul chiriasilor s-a indreptat catre Centru-Vest si zonele centrale (28%, respectiv 26% din cererea totala).
'Lipsa fortei de munca va testa planurile ambitioase ale dezvoltatorilor (peste 650.000 mp au fost anuntati pentru 2019 si 2020 pentru piata de birouri din Bucuresti), in conditiile in care chiriasii concureaza cu statul pentru angajati si se lupta cu o rata scazuta a somajului (putin peste 2% pentru persoanele cu studii superioare). Avand in vedere ca lucrarile de imbunatatire a infrastructurii progreseaza lent, zonele care ofera acces la un bun serviciu de transport public (pietele centrale, Centru-Vest sau Floreasca/Barbu-Vacarescu) vor ramane cele mai interesante. Atractia pentru zonele periferice de nord din afara Bucurestiului se va pastra la un nivel redus, in timp ce noua linie de metrou din sud-vestul Bucurestiului ar putea deschide calea catre noi piete de birouri', a explicat Silviu Pop, reprezentantul companiei de consultanta imobiliara.
Detalii, pe Economica