Investitorii in energie vor putea inchiea contracte bilaterale, pe termen lung, dar pe bursa OPCOM
Celebrele PPA, contractile bilaterale pe termen lung, care acum nu sunt posibile în România si care ar frâna dezvoltarea de noi capacitati de generare de energie electrica mai ales în zona regenerabilelor, vor putea fi încheiate si în România, pe o platforma dedicata, gazduita de OPCOM. Cel mai probabil, mecanismul va intra în vigoare la toamna.
Informatia ne-a fost oferita de vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, pe care l-am intrebat despre ce e de facut pentru ca Romania sa atinga acea tinta ambitioasa a energiei regenerabile, de 34% din consum pana in 2030, recomandata de Comisia Europeana, in conditiile in care, de doi ani, practic nu au mai aparut MW nou-instalati in parcuri eoliene si fotovoltaice mari.
“Cel mi important lucru pe care il cer investitorii, pentru ca interes in a investi in acest domeniu exista si in cazul Romaniei, este posibilitatea de a incheia contracte pe termen lung, pentru ca orice investitie in acest domeniu se finanteaza in baza unor contracte. Cel care finanteaza trebuie sa aiba certitudinea ca investitorul poate sa isi vanda energia, sa vada cifrele, sa faca o proiectie, sa vada daca investitia se recupereaza intr-o perioada de timp relativ scurta”, a spus oficialul ANRE.
“Incepand cu anul 2012, nu se mai pot incheia in Romania acele PPA-uri (power purchase agreement-n.red.), care inseamna un acord de valorificare a energiei. Noi lucram la acest aspect si incercam sa cream o platforma, pe OPCOM, asa cum spune legea-toate tranzactiile se incheie centralizat, pe OPCOM-pentru aceste contracte. Exista cerere in piata”, a mai explicat Bege.
“Din punctual de vedere al Departamentului de Piata (din ANRE-n.red), documentul este elaborat, este gata, mai este nevoie de anumite modificari in alte reglementari emise tot de ANRE, in speta legate de licenta, si de posibilitatea de a participa la piete centralizate in baza licentei sau fara licenta.
In cursul acestei veri rezolvam problema. Vom aproba regulamentul pentru a crea aceasta noua platforma pe OPCOM, si, din informatiile mele, si OPCOM este pregatita sa lanseze platforma”, a mai spus Bege.
Detalii, pe Economica