Home / Stiri financiare / Ioana Petrescu (Pro Romania): Ce facem cu oamenii care se intorc dupa un hard Brexit? Criza e mai aproape de noi decat pare

Ioana Petrescu (Pro Romania): Ce facem cu oamenii care se intorc dupa un hard Brexit? Criza e mai aproape de noi decat pare

Ioana Petrescu (Pro Romania): Ce facem cu oamenii care se intorc dupa un hard Brexit? Criza e mai aproape de noi decat pare

ECONOMICA.NET continua seria interviurilor cu economistii principalelor partide cu Ioana Petrescu, fost ministru al Finantelor în guvernul Ponta si actual membru al partidului Pro România. Tema centrala a acestor interviuri este “Ce faci daca mâine ajungi la guvernare”. Reprezentanta Pro România spune ca principala oferta economica a partidului este un Cod fiscal care sa ramâna neschimbat cinci ani, dupa ce a fost curatat de OUG 114. Dar are o serie de consideratii de facut despre momentul periculos în care ne aflam în lume. Spune ca  guvernul nu si-a facut un plan despre cum ar putea sa administreze o criza declansata de un hard Brexit si de o escaladare a razboiului comercial condus din SUA, conflict care ar fi mai aproape de noi decât pare. Spune ca acum e târziu pentru planuri. Îsi plaseaza partidul pe parte liberala, când e vorba de economie. Ar intra la guvernare, dar nu în orice formula, si da exemplul Vioricai Dancila si al ministrilor ei. Face naveta Bucuresti - Harvard, unde scrie o carte despre experienta ei româneasca. 

Ajungeti maine la guvernare. Care e prioritatea numarul unu?

O sa spun cateva. Ne-am intalnit de multe ori cu mediul de afaceri, din mai multe judete, si practic de la ei ne-am inspirat pentru programul de guvernare. Din ordinea prioritatilor lor am vazut ca prima ar fi predictibilitatea fiscala. Dupa ce am repara niste lucruri cum ar fi prevederile OUG 114, problema cu Pilonul II de pensii, tot de-acolo, taxarea pe forta de munca part time, am lasa Codul fiscal asa cum este pentru 5 ani. Ce am urmarit si cu Codul fiscal din 2015. 

A doua ar fi forta de munca. Imediat ar trebui ca acele prevederi legate de forta de munca din afara UE sa fie relaxate. Apoi, pe termen mediu, trebuie avuta in vedere educatia. Sa existe consiliere in scoala catre domeniile in care e nevoie de forta de munca si indrumare functie de aptitudini. Modalitati de incurajare a invatamantului dual. 

O a treia ar fi ca legea prevenirii nu se aplica in spiritul ei. Ni s-au plans in continuare de foarte multe controale, care se suprapun. Si atunci, ideea in sine a fost buna, dar trebuie cercetat daca problema e la norme sau pur si simplu daca trebuie discutat cu institutiile de ce nu se aplica. 

Nimic despre relaxari fiscale?

Sigur, toata lumea vrea asta. Dar in momentul in care promiti asa ceva trebuie sa stii ca ai si resurse. Antreprenorii nu s-au plans ca taxele sunt mari, s-au plans ca se schimba de pe o zi pe alta si nu-si pot face un pland de afaceri solid pe urmatorii cinci ani. 

Ce mai e in neregula acum la Codul fiscal?

Afara de prevederile OUG 114, pentru care vom aduce si acum amendamente in Parlament, ar trebui mai multa atentie la Pilonul II. Cand te joci cu pilonul II, practic pui pensiile viitoare sub semnul intrebarii. Incet, contributia ar trebui sa ajunga de la 3,75% la 6%, treptat. Si apoi eliminate si unele prevederi care pun presiune pe companiile de asigurari din pilon. In viitor, cei care contribuim azi, sa ne bazam pe venituri mai mari din pensia privata.  

N-ai alta solutie. Populatia e tot mai redusa, iar asta inseamna mai putine salarii care sa asigure pensiile viitoare. Trebuie facut de azi ca sa ai un efect in 20-30 de ani. 

Detalii, pe Economica

joi, 29 august 2019, 343 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile