Jucatorii din industria alimentara au noi obligatii care pot duce la ieftiniri. Au aparut normele metodologice la legea risipei alimentare
Producatorii, procesatorii si comerciantii de alimente vor trebui sa îsi faca anual un plan de masuri de natura sa reduca risipa alimentara, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii privind risipa alimentara. Printre acestea se numara masuri privind vânzarea dupa sistemul primul intrat-primul iesit, reduceri de preturi la produsele ce urmeaza sa expire sau donarea.
Dupa ce a fost suspendata de doua ori, iar o perioada a fost in vigoare fara a avea norme metodologice, legea risipei aimentara poate fi, in sfirsit aplicata. Vineri, pe 8 februarie, au fost publicate in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceasta erau in vigoare incepand cu 1 februarie.
Potrivit acestora, masurile de preventie a risipei alimentare vor trebui aplicate de catre agentii economici din cadrul fiecarei verigi a lantului agroalimentar, acestia fiind nevoiti sa elaboreze anual, pana la data de 31 martie, un plan de masuri cu acest scop.
Pentru consumatorul final, cele mai vizibile masuri vor fi cele luate de comercianti care au la indemana mai multe optiuni. Acestia vor putea realiza si monitoriza un sistem FIFO "primul intrat - primul iesit" pentru stocurile de marfa, astfel ca vor scoate la vanzare cu prioritate marfa mai veche din depozite. De asemenea, comerciantii vor putea colabora cu consumatorii pentru a le intelege nevoilor si pot realiza cel putin o comunicare anuala interna cu angajatii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.
De asemenea, operatorii economici pot lua masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor agroalimentare supuse vanzarii accelerate, conform legislatiei in vigoare, sau pot apela la donatii.
Potrivit legii, cei care vor dona alimentele vor beneficia de facilitati fiscale: reducerea impozitului, scaderea bazei de impozitare etc.. In schimb, cei care vor primi alimentele prin donatie nu vor avea voie sa le vanda mai departe, se precizeaza in lege. Singurele exceptate de la aceasta obligatie sunt asociatiile si fundatiile, intreprinderile sociale sau serviciile sociale ale furnizorilor publici, care vor putea comercializa produsele catre consumatorul final, la un pret mai mic.
Masuri privind risipa alimentara vor trebui luate si de restaurante, restaurante cu autoservire, cofetarii, patiserii, placintarii, simigerii, covrigarii, case de comenzi, cantine-restaurant etc.
Detalii, pe Economica