Jumatate din importurile de electricitate ale Romaniei au venit din state non-UE, unde se produce din carbune, fara costurile noastre cu poluarea
Importurile de energie electrica ale României s-au dublat anul trecut, dupa cum am scris deja aici, iar exporturile au scazut cu 25%, ceea ce a facut tara importator net de electricitate. De unde am importat cel mai mult si care sunt explicatiile si efectele.
Raportul Transelectrica cu datele operationale pentru anul trecut are un capitol special cu fluxurile transfrontaliere de energie electrica. In total, importurile au crescut cu 95%, pana la 5,5 TWh, iar exporturile au scazut cu 25%, pana la 4 TWh.
„A scazut exportul pe granitele cu Serbia, Ungaria si Ucraina si a crescut pe granita cu Bulgaria iar importul a scazut pe granita cu Bulgaria si a crescut semnificativ pe liniile de interconexiune situate in zonele deficitare in productie de energie electrica (pe granitele cu Ungaria si cu Ucraina), dar si o crestere de 143% pe linia de interconexiune situata in zona excedentara in productie de energie electrica, respectiv granita cu Serbia", arata datele Transelectrica.
Sa vedem acum, concret, cum au evoluat importurile din fiecare retea vecina
Bulgaria. Importurile de energie electrica au scazut cu 18%, pana la 993 GWh, fata de anul precedent, cand s-au consemnat 1,2 TWh. Exporturile au crescut pana la 2,7 TWh (31% crestere). Este singura tara vecina cu care avem inca excedent.
Serbia. Importurile au crescut cu 142% fata de anul precedent, pana la 538 GWh, in 2019, in timp ce exporturile au scazut cu 43%, de la 1,79 TWh la 1 TWh
Ungaria. Singura piata din Europa cu care Romania este cuplata pentru pietele intrazilnice si cea de-a doua zi. Importurile s-au triplat in 2019 fata de 2018 (1,97 TWh fata de 588 Gwh), iar exporturile au scazut de aproape cinci ori: 227 GWh fata de 1,04 TWh
Ucraina. De departe piata vecina cu care avem cel mai mare deficit, in conditiile in care exporturile romanesti de energie spre Ucraina au ajuns practc aproape de zero, dar exporturile au crescut de circa doua ori si jumatate fata de anul 2018. Exporturile au fost de doar 39 GWh (448 GWh in 2018), in schimb importurile au crescut de 2,5 ori, de la 807 GWh la 2,02 TWh.
Detalii, pe Economica