Home / Stiri financiare / Justitia romana: Un proces pe clauze abuzive cu BCR se judeca de 4 ani, instantele fac ping-pong cu dosarul

Justitia romana: Un proces pe clauze abuzive cu BCR se judeca de 4 ani, instantele fac ping-pong cu dosarul

Justitia romana: Un proces pe clauze abuzive cu BCR se judeca de 4 ani, instantele fac ping-pong cu dosarul

Caz incredibil în instantele din România. Curtea de Apel Cluj si Înalta Curte de Casatie si Justitie schimba între ele acelasi litigiu pe clauze abuzive dintre Banca Comerciala Româna si doi clienti. Dupa ce Tribunalul a lasat creditul fara dobânda, BCR a vândut creanta în cauza catre propria firma, Suport Colect, motiv pentru care instantele nu se hotarasc cine ar trebui sa aiba dreptul/obligatia sa raspunda în fata legii.

ile din Romania, via justitia romana.

P.M. si P.L. au luat un credit de credit ipotecar de 65.000 de lei pe 300 de luni in 2008. BCR acorda la acel moment credite care aveau o dobanda fixa in primul an. Din cel de-al doilea an, rata curenta a dobanzii urma sa varieze in functie de „dobanda de referinta variabila (DRV), care se afiseaza la sediile BCR" la care se adauga o marja de 1,2-1,5 puncte procentuale. Aceasta clauza a permis bancii sa controleze costurile creditelor aflate in derulare si sa creasca dobanzile, in detrimentul clientilor, care ar fi beneficiat de scaderi ale ratelor la credite, daca banca s-ar fi raportat la indicatorii din piata.In cazul celor doi soti, din Recea, Maramures, rata a crescut de la 510 euro la 640 de euro, din al doilea an.

Tribunalul elimina din contract dobanda

Clientii au considerat ca este nejustificata crestera ratei lunare si au dat in judecata banca, in 2010. Potrivit documentelor instantei, clientii au refuzat sa plateasca diferenta de rata lunara. In august 2010, Tribunalul Maramures, in temeiul legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, constata ca este abuziva clauza de dobanda si cea care se refera la comisionul de administrare a creditului, si decide eliminarea acestora din contract, astfel ca acesta ar fi trebuit sa continuie fara costuri pentru debitori, in afara de returnarea principalului.

Tribunalul spune ca banca nu arata in contract cum variaza exact dobanda curenta a creditului si nu include o definitie pentru DRV. De asemenea, BCR, potrivit acestei instante, a incalcat si OUG 174/2008, care spune ca creditorii sunt obligati sa foloseasca referintele din piata (Euribor/Robor/Libor, in functie de moneda creditului) pentru calculul variatiei de dobanda in cazul creditelor ipotecare.

 

Detalii, pe Economica

luni, 07 iulie 2014, 456 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile