Home / Stiri financiare / Kaspersky: Companiile romanesti nu constientizeaza pericolul atacurilor cibernetice. Pierderile insa pot fi incomensurabile

Kaspersky: Companiile romanesti nu constientizeaza pericolul atacurilor cibernetice. Pierderile insa pot fi incomensurabile

Kaspersky: Companiile romanesti nu constientizeaza pericolul atacurilor cibernetice. Pierderile insa pot fi incomensurabile

Securitatea cibernetica ar trebui sa fie o prioritate pentru buna functionare a sistemelor dintr-o companie, indiferent de dimensiunea acesteia, mai ales ca numarul, dar si complexitatea atacurilor creste de la an la an. 

 

Kaspersky Lab a realizat un studiu pentru a afla daca o companie este la curent cu atacurile cibernetice care se pot intampla in cadrul propriei organizatii, si anume: daca detecteaza atacuri, in ce mod le detecteaza, daca sunt pregatite si cum actioneaza.

Studiul a fost realizat in Romania si alte cinci state europene, respectiv Spania, Franta, Marea Britanie si Italia si a vizat zona de business, atat companiile mici (de la 2 la 50 de angajati), cat si mari, cu peste 500 de salariati. Au fost intervievate aproximativ 300 de companii din fiecare tara.

ECONOMICA.NET a stat de vorba cu Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager Romania, Moldova si Bulgaria pentru Kaspersky despre rezultatele studiului, precum si despre ce modalitati au la indemana companiile pentru a se proteja mai bine in fata hackerilor.

Astfel, 85% dintre cei intervievati in Romania au spus ca ar fi interesant si util pentru ei sa stie cine este in spatele atacului pentru a stii sa fie mai pregatiti pe viitor. Rezultatul este peste media europeana, de 79%.

"Este un mesaj bun pentru ca oamenii sunt constienti de pericole si ar vrea sa le cunoasca mai bine pentru a fi mai bine pregatiti. Pe de alta parte, reversul medaliei este ca, peste 50%, spun ca in momentul de fata, cu mijloacele pe care le au, este foarte greu pentru organizatia lor sa isi dea seama cine se afla in spatele unui atac si daca atacul se si intampla efectiv", spune Bogdan Pismicenco.

O alta intrebare a fost daca pot sa estimeze pierderile in cazul unui atac si 40% dintre companiile intervievate in Romania au spus ca le este imposibil pentru ca sunt mai multe categorii de pierderi. Acestea pot fi imediate (se strica un calculator, cade site-ul, nu mai merge reteaua sau linia de productie o zi, doua). Problema vine din faptul ca respectivele companii nu au cum sa afle daca le-au fost extrase informatii confidentiale.

"Acest lucru le-ar putea afecta ulterior (de exemplu, un competitor tocmai a furat prototipul unui produs la care lucreza). De asemenea, daca aceste informatii ajung sa fie expuse, de obicei, in presa, pierderile de imagine sunt imense, e greu de cuantificat o suma", spune managerul companiei.

Un simplu program antivirus nu este suficient pentru protectia companiilor

Un alt punct ingrijorator al studiului este ca doar 50% dintre departamentele de IT au incredere ca organizatia lor poate opri un atac cibernetic, mai ales unul sofisticat. Pentru ca majoritatea se bazeaza doar pe solutii de tip end point. Sonadajul a mai relevat ca numai 40% dintre responenti organizeaza cursuri de securitate cibernetica pentru angajatii lor.

 

Detalii, pe Economica

vineri, 29 martie 2019, 403 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile