Kovesi a obtinut 12 voturi in Comisia CONT, Bohr 11 iar Ritter unul
Fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a obtinut marti seara cele mai multe voturi, 12, în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, dupa audierile pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European.
Laura Codruta Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmata de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, si de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, potrivit biroului de presa al Parlamentului European.
Votul Comisiei CONT, care a fost unul secret, are rol consultativ.
Comisia pentru libertati civile (LIBE) isi va exprima miercuri votul, de asemenea secret, pentru a stabili ordinea candidatilor.
Laura Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert si Andres Ritter au fost audiati marti de comisiile reunite pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea functiei de procuror-sef european.
Propunerea celor doua comisii va fi apoi trimisa Conferintei Presedintilor si presedintelui PE, Antonio Tajani.
Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu.
Relatiile care exista acum intre procuratura si ministrul justitiei nu au nicio relevanta pentru mine, a declarat Laura Codruta Kovesi marti, la Bruxelles, in cadrul audierilor din Parlamentul European pentru ocuparea functiei de procuror general european, care a dat asigurari ca intotdeauna isi va respecta obligatiile care decurg din regulamentul Oficiului Procurorului Public European (EPPO) daca va fi numita in functia de procuror-sef european.
Intrebata despre relatia complicata care exista intre Ministerul Justitiei si procurori in Romania si cum se pozitioneaza in raport cu o astfel de presiune politica, Laura Codruta Kovesi a raspuns ca in toata activitatea ei de procuror, de peste 23 de ani, a respectat "intotdeauna legea si toate normele de procedura penala care sunt prevazute in legile speciale pe care le aplicam".
"Ca orice procuror, trebuie sa fim obiectivi in activitatea noastra, sa ne desfasuram activitatea cu pasiune, dar nu cu patima. Plecand de la aceste principii, daca voi ocupa aceasta pozitie, dar si in pozitiile pe care le-am obtinut anterior, intotdeauna voi aborda profesional ceea ce scrie in fisa postului si obligatiile care imi revin si care sunt prevazute in lege si in regulamentul EPPO in acest caz. Nu are nicio relevanta pentru mine ceea ce s-a intamplat in Romania, relatiile care sunt acum intre sistemul de procuratura si ministrul justitiei, ci va asigur, ca orice alt profesionist din sistemul judiciar roman dar si european, ca intotdeauna imi voi respecta obligatiile care decurg din regulamentul EPPO, in cazul in care voi fi numita in aceasta functie", a afirmat Kovesi.
Intrebata despre experienta ei cu cazurile foarte mediatizate de coruptie, Kovesi a declarat in audierea comuna a comisiilor pentru libertati civile si pentru control bugetar ale PE ca aproape toate cazurile pe care le-a investigat la DNA suscitau interes din perspectiva persoanelor care erau investigate, intrucat competenta DNA viza investigatii pentru fapte de coruptie la nivel inalt.
"Din aceasta perspectiva au fost investigate persoane care detineau functii cu expunere publica - primari, presedinti de consilii judetene, senatori, deputati, ministri, fosti ministri, si cu siguranta toti cetatenii doreau sa afle pentru ce fapte sunt cercetati. Va asigur ca de fiecare data comunicarea publica s-a facut cu respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie. Astfel de date care vizau anchetele in care erau implicate persoanele ce detineau functii publice au fost comunicate intotdeauna cu respectarea legii si a normelor stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii", a dat asigurari Kovesi.
Detalii, pe Economica