Home / Stiri financiare / Lapte romanesc cu know-how olandez, israelian si spaniol. De unde vine materia prima din cutiile celor mai mari procesatori din Romania

Lapte romanesc cu know-how olandez, israelian si spaniol. De unde vine materia prima din cutiile celor mai mari procesatori din Romania

Lapte romanesc cu know-how olandez, israelian si spaniol. De unde vine materia prima din cutiile celor mai mari procesatori din Romania

Albalact, producatorii brandurilor Olympus si respectiv Napolact, sunt cei mai mari procesatori de lapte românesc, conform datelor obtinute de ECONOMICA.NET. Materia prima folosita de acestia vine, în majoritatea cazurilor, de la ferme locale controlate de straini, în special olandezi.

Primii trei cei mai mari procesatori de lapte din Romania, in functie de cantitatile de lapte romanesc procesat, cumpara cu precadere de la ferme controlate de cetateni straini, indica o analiza realizata de ECONOMICA.NET pe baza datelor furnizate de catre Agentia de Plati (APIA). Mai exact, dintre cele noua companii detinatoare de ferme de vaci de lapte care livreaza cel mai mult, doar doua au actionariat 100% autohton. Majoritatea strainilor sunt din Olanda.

Astfel, grupul de firme DN Agrar, controlat de o companie cu sediul in Olanda, este cel mai mare furnizor de lapte materie prima al celui mai mare procesator de lactate din Romania, Albalact SA, companie creata de omul de afaceri Raul Ciurtin si preluata in 2015 de grupul francez Lactalis.

Din datele termene.ro, DN Agrar Group SRL este detinuta de AM Advies BV din OLanda, cu 90% dintre actiuni si Van Der Linde SRL, o companie romaneasca detinuta de cetateanul olandez Joost Van Der Linde. Societatea este un business de aproximativ 3,2 milioane de lei in 2017 si un profit de aproximativ 620.000 de lei, cu 23 de angajati. "Aceasta ferma pentru lapte este situata in Garbova, judetul Alba. A fost o investitie in terenuri virane cumparate de la 43 de familii din zona. In 2011 am inceput sa construim primul grajd. Acum producem mai mult de 50.000 de litri de lapte pe zi iar animalele sunt hranite din productiile noastre", anunta grupul pe propria pagina de internet.

De altfel, una dintre fermele detinute de grup, Vaidei din Hunedoara, este preluata chiar de la Albalact, in 2011. "La inceputul anului 2011 am preluat ferma de la fabrica de lapte Albalact. In acel moment produceau 6.000 de litri pe zi, in acest moment producem mai mult de 45.000 de litri pe zi. Am lasat sa creasca aici propriul nostru stoc tanar pe care il hranim din campurile noastre", spun reprezentantii companiei.

Detalii, pe Economica

miercuri, 24 aprilie 2019, 452 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile