Lectie de iarna trecuta? ANRE va obliga furnizorii sa stocheze cu 14% mai multe gaze pentru iarna viitoare
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat documentul cu obligatiile de înmagazinare ale furnizorilor de gaze pentru viitorul sezon rece. Documentul, aflat momentan la stadiul de proiect, impune o obligativitate de stocare mai mare decât anul trecut.
84 de furnizori au obligatia de a constitui stocuri de gaze pentru iarna viitoare, potrivit "Listei initiale privind stocul minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licentei de furnizare are obligatia de a-l constitui in depozitele de inmagazinare subterana pana la data de 31.10.2018", publicate de ANRE.Cantitatea totala de gaze care trebuie inmagazinata de cei 84 pentru 2018 este de 21,36 milioane de MWh de gaze naturale , ceea ce, in metri cubi, ar insemna circa 2,02 miliarde de metri cubi. Potrivit aceluiasi document, aprobat in 2017 pentru iarna trecuta, cantitatea totala de gaze ce urma sa fie inmagazinata era de 18,64 milioane MWh.
Asadar, cel putin potrivit obligatiei stabilite la aceasta data, cantitatea de gaze care trebuie stocate de furnizori pentru iarna vitoare se este cu 14,6% mai mare decat cea solicitata de ANRE pentru iarna trecuta.
Cine trebuie sa stocheze cel mai mult? In primul rand cei doi mari furnizori: Engie (circa 6,38 milioane MWh), urmata de E.On (circa 4,2 milioane MWh), urmati de Romgaz (circa 4 milioane MWh) si OMV Petrom (circa 3 milioane MWh).Gazul este produs, sau, dupa caz, cumparat si stocat in depozitele care sunt operate de Romgaz (sase depozite), de unde sunt extrase pentru a fi consumate in perioada iernii, atunci cand consumul este mare. Furnizorii care au obligatia de stocare trebuie sa plateasca tarif de inmagazinare, care este reglementat de ANRE.
Teoretic, cu cat stocurile sunt mai mari, cu atat securitatea energetica este mai mare in perioada de iarna. Romania isi produce singura la nivelul unui an circa 90% din consum, dar, in perioada de iarna, cand consumul creste, productia este insuficienta, si reprezinta chiaar mai putin de jumatate din consum, restul fiind acoperit de import si de gazul extras din depozite.
Detalii, pe Economica