Home / Stiri financiare / Legea care omoara producatorii de gaze, pe masa deputatilor. Taxele se dubleaza, din pretul de 90 de lei/MWh, Petrom si Romgaz raman cu 5 lei

Legea care omoara producatorii de gaze, pe masa deputatilor. Taxele se dubleaza, din pretul de 90 de lei/MWh, Petrom si Romgaz raman cu 5 lei

Legea care omoara producatorii de gaze, pe masa deputatilor. Taxele se dubleaza, din pretul de 90 de lei/MWh, Petrom si Romgaz raman cu 5 lei

Valoarea taxelor platite statului de producatorii de gaze se va dubla, iar sumele care vor ramâne Petrom si Romgaz se vor limita la doar 5% din preturile la care vor vinde gazele daca actuala propunere legislativa de modificare a sistemului fiscal aferent exploatarilor de gaze onshore va fi votata de Parlament, în actuala forma. O noua scumpire a gazelor, generata de noile taxe impuse de legiuitor, pare inevitabila. 

Proiectul de lege cu noile taxe, amendat de Comisia de Industrii si Servicii Camerei Deptatilor, urmeaza sa mearga azi, marti, la Comisia de Buget a Camerei dupa care urmeaza sa mearga la votul final in Plen. Inainte de a arata efectele, iata principalele modificari.

Ce se schimba

Impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea pretului la gaze nu se vor calcula in functie de preturile la care gazele sunt efectiv vandute, ci in functie de preturile de la Central European Gas Hub (CEGH) din Austria, ca in cazul redeventelor, care se platesc la acest pret dupa o decizia a autoritatilor romane luata in primavara.O alta propunere vizeaza modificarea formulei de calcul a impozitului. Este eliminata deductibilitatea redeventelor la calculul impozitului suplimentar la gaze. Practic, se va plati impozit la impozit, dat fiind ca impozitul suplimentar se va aplica pretului si redeventei platite deja, dat fiind ca aceasta nu mai este deductibila.

Tot referitor la investitii, este eliminata posibilitatea "reportarii" investitiilor, existenta in cadrul actual. Aceasta permite utilizarea sumelor din perioade cu investitii mai mari, pentru a reduce cuantumul impozitului datorat in perioade cu investitii mai reduse.

 

Mai mult, in amendamentele aduse formulei de calcul al impozitului suplimentar, posibilitatea deducerii investitiilor nu apare decat pentru preturile din prima transa, mai mici decat 85 de lei/MWh, deci nu este exclus ca pentru preturile mai mari de 85 de lei/MWh, operatorii sa nu aiba deloc posibilitatea deducerii investitiilor, asa cum se intelege din proiectul de taxare.

Care este efectul

Impozitul suplimentar asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale a fost introdus in 2003. Impozitul se calculeaza prin aplicarea unor procente de 60% si, respectiv, de 80% din veniturile suplimentare obtinute din preturi de vanzare cuprinse intre 45 si 85 de lei/MWh de gaz, si, respectiv peste 85 de lei.

Potrivit noilor reglementari, urmeaza ca impozitul sa se aplice si el la pretul de referinta al gazelor de pe piata spot din Austria, nu la pretul efectiv cu care vand pe piata romaneasca Petrom si Romgaz gazele pe care le scot din Romania, asa cum se intampla acum. Coroborat cu celelalte prevederi, asta face ca nivelul efectiv de taxare sa se dubleze fata de nivelul actual, potrivit unor calcule facute, la solicitarea noastra, de Federatia Patronala de Petrol si Gaze din Romania (FPPG).

 


Detalii, pe Economica

marti, 11 decembrie 2018, 423 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile