Legea gazelor din Marea Neagra, votata: companiile petroliere vor plati si redeventa si impozit suplimentar de pana la 50%. Reactia petrolistilor
Camera Deputatilor a votat legea offshore, de care depinde viitorul exploatarii gazelor din Marea Neagra care, pe lânga redeventa, introduce si un impozit suplimentar calculat în functie de pretul gazelor. Companiile petroliere spun ca taxarea este împovaratoare si dau de înteles ca în aceste conditii gazul exploatarea gazelor este pusa sub semnul întrebarii.
Legea impune companiilor petroliere sa trazactioneze pe bursa din Romania cel putin jumatate din gazele extrase din Marea Neagra, si stabileste un nou sistem de taxare. Pe langa redeventa petroliera de acum (pana la 13% din pret, legea mai impune si o suprataxa aplicata pe veniturile obtinute de companii din vanzarea gazului, cu praguri diferite, in functie de pretul de piata al gazului.
Legea votata este substantial modificata fata de forma adoptata de Senat si de ultimele forme discutate in Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.
"Nu puteam accepta ca Romania sa-si pastreze in continuare dependenta energetica de rusi. Faptul ca am pus 50% din toata productia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzactionare pe piata romaneasca, inseamna ca Romania devine una dintre putinele tari din lume care devine independenta energetic", a spus liderul PSD, Liviu Dragnea.
Liderul PSD considera ca suma totala incasata de statul roman va depasi 20 de miliarde de dolari dupa adoptarea noilor masuri.
Initial, autoritatile au dorit sa impuna, pe langa redeventa, un un impozit suplimentar de 80% pe diferenta de pret intre 85 de lei MWh si pretul e piata al gazelor, luand drept referinta cotatiile de la Centrral European Gas Hub de la Baumgarten. Procentul este aplicat pentru taxarea gazelor extrase pe uscat. Petrolistii au fost impotriva ideei, pe motv ca taxarea ar fi mult prea mare, in conditiile unor cheltuieli mult mai mari in zona offshore decat pe uscat.
Insa, forma finala votata de deputati pare a creste si mai mult taxarea, pentru ca impozitul suplimentar se aplica la orice pret. Iata formularea din lege.
"Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevazut la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, dupa caz, asupra veniturile suplimentare obtinute din vanzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore (...) din care se deduc investitiile in segmentul upstream.Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore tine seama de pretul de referinta stabilit de ANRM pentru calculul redeventelor.
Tranzactiile desfasurate sub pretul de referinta se impoziteaza la pretul de referinta.
Procentele de calcul a impozitului se calculeaza pe baza preturilor de vanzare a gazelor naturale practicate de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preturi de mai jos, ajustate anual incepand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preturilor de consum, dupa cum urmeaza:
a) 30% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv;
b) 15% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 85 lei/MWh si 100 lei/MWh inclusiv;
c) 20% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 100 lei/MWh si 115 lei/MWh inclusiv;
d) 25% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 115 lei/MWh si 130 lei/MWh inclusiv;
e) 30% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 130 lei/MWh si 145 lei/MWh inclusiv;
f) 35% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 145 lei/MWh si 160 lei/MWh inclusiv;
g) 40% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 160 lei/MWh si 175 lei/MWh inclusiv;
h) 45% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 175 lei/MWh si 190 lei/MWh inclusiv;
i) 50% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi care depasesc 190 lei/MWh.Limita maxima a deducerii investitiilor in segmentul upstream nu poate depasi 60% din totalul veniturilor suplimentare"
Companiile petroliere spun ca taxarea este impovaratoare si exprima indoiala ca se va scoate gaz suplimentar din Marea Neagra, in aceste conditii.
Detalii, pe Economica